Connect with us

ЗАКОН

Продажбата на БГ паспорти е най-сериозният случай на корупция у нас

„Във връзка с този случай тарифата е била между 5 и 8 хил. евро на човек, които са давани на най-ниското ниво, като сумата се е разпределяла по цялата верига. За случай са получавани около 1000 – 1500 евро. В Кюстендил бяха намерени бидони с документи“, разказа Гешев и посочи, че е сигурен, че повдигнатите обвинения ще са за малка част от подкупите, които действително са получени.
„Операцията започна с една среща с главния прокурор и полицията в Кюстендил на най-ниско ниво. След това преценихме, че има „хляб“ в тази работа и възложихме това на КПКОНПИ. И последваха няколко месеца сериозна работа“, продължи Гешев. По думите му в операцията участват над 200 души, за които обясни, че са работили като добре смазана машина.

„Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни“, коментира в заключение прокурор Иван Гешев.
„Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент. Т.нар. корупция по високите етажи се наблюдава от около година, а от около април има правомощия в тази насока и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от мотивирани хора, които плащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и следствие, и въпреки това дават резултати, каквито към момента не са се случвали в България“, каза още Гешев и благодари за съдействие на премиера и главния прокурор, тъй като днес е отпуснато финансиране от Министерски съвет за построяване на сграда на Комисията по сигурността на информацията.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина има обвинения освен за ръководене на организирана престъпна група, така и за подкуп и търговия с влияние, съобщи пък наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев на брифинга.
„Разследваната престъпна дейност започва през юни 2017 г. Към наказателна отговорност за организирана престъпна група са привлечени 4 лица, като неин ръководител е председателят на агенцията. В нея влизат още главният секретар на агенцията, един български и един сръбски гражданин. Схемата е, че лица, които искат да получат удостоверения за българско гражданство, търсят съдействие от агенцията. Става въпрос най-вече за граждани от Западните Балкани и бесарабски българи от Украйна. Всъщност лицата, които търсят това удостоверение, са с български произход, но създаденият хаос в ДАБЧ води до това издаването на това удостоверение да отнеме около година. И подкупите са давани именно, за да се ускори този процес. И имаме данни как в деня, в който хората си заплатят исканата сума, още в същия ден им се издават удостоверения“, каза още Кънев и обясни, че хората, които нямат български произход, са плащали по-високи суми.
„Повдигнали сме обвинения на председателя освен за ръководене на организирана престъпна група, за подкуп както и обвинения за търговия с влияние. Главният секретар също има обвинения за търговия с влияние. Извършени са претърсвания на над 50 адреса в страната и са открити множество доказателства. Днес ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение за трима от обвиняемите. Четвъртият има тежко здравословно състояние – и тя, и детето ѝ, които имат тежки онкологични заболявания“, каза още Кънев.