Connect with us

СВЯТ

Geopolitika: И Байдън смени позицията си към Украйна. Обещанията също

Президентът на САЩ Джо Байдън промени позицията си относно по-нататъшната помощ за Украйна и напомни на украинския си колега Владимир Зеленски, че доставките на американско оръжие няма да бъдат безкрайни. Това пише хърватският журналист Зоран Метер на 27 декември след посещението на украинския лидер в САЩ.

„Байдън този път заяви, че ще продължи да помага на Украйна „докато това бъде възможно“. Това е симптоматично отклонение от предишната му формула, която като мантра беше повтаряна от много други, за оказване на помощ на Киев „толкова дълго, колкото е необходимо“, посочва Метер в своя публикация в портала Geopolitika.news.

Според него американският лидер също е променил реториката си по отношение на Русия. По-специално, той е престанал да изисква стратегическо поражение за Москва, обръща внимание Известия.

Преди това, на 18 декември, координаторът по стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби заяви, че в края на декември САЩ ще обявят още един пакет от помощ за Украйна, който ще бъде последният поради изчерпването на ресурсите за подкрепа на Киев. Той отбеляза, че без решение на Конгреса на САЩ за отпускане на нови средства за подкрепа на Украйна, ръководството на страната вече няма да разполага с налични ресурси за тези цели.

На 6 декември републиканците блокираха Сената да разгледа искането на Белия дом за средства за Украйна, Израел и други нужди. На 10 декември Белият дом обяви, че на САЩ са останали 1 милиард долара за попълване на собствените им оръжейни запаси, които се изчерпват поради редовните доставки за Украйна.

По-късно, на 17 декември, бившият съветник на ръководителя на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър каза, че населението на Украйна може да бъде унищожено, ако Зеленски продължи да отказва мирни преговори с Русия. Той отбеляза, че Киев е поискал милиарди долари, за да продължи конфликта, вместо да постигне мирно споразумение.

Джо Байдън, президент на САЩ

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?