Connect with us

СВЯТ

Запада поде нов кръвожаден кръстоносен поход

„Хей, Западът! Пак ли искаш да организираш кръстоносен поход срещу Полумесеца?“: До какво ще доведе дръзката реч на Ердоган за Израел ?

Реджеп Тайип Ердоган възглави антиизраелския фронт и мюсюлманите по света

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи от ръцете на Израел, който извършва клане в ивицата Газа в отговор на терористичната атака на движението Хамас, такъв кралски подарък, какъвто никой не му е давал през живота си.

И Ердоган, който по принцип умее да си прави страхотен пиар от всякакви дреболии, няма да пропусне такъв подарък. Или по-скоро изобщо не го пропусна, претлетя в Истанбул на гигантски митинг в защита на Газа и произнесе там остра и най-малкото изключителна реч.

Някои моменти от тази реч, струва ми се, трябва да бъдат включени в учебниците по политически науки.

– Тези, които проливат „крокодилски сълзи“ за цивилните, убити вчера в украинско-руския конфликт, днес мълчаливо наблюдават смъртта на хиляди невинни деца в ивицата Газа. Ако роните сълзи за убитите в Украйна, тогава защо не говорите за онези деца, които умират в Газа? – попита Ердоган.

– Хей Западът! Обръщам се към вас, отново ли искате да организирате кръстоносен поход срещу полумесеца? Знаете ли кой е отговорен за всичко това? Америка, Западът и всичките им марионетки. Именно Западът носи най-голямата отговорност за клането в ивицата Газа. Клането в ивицата Газа е дело изцяло на Запада.

По неговите думи, Израел е само пешка, която Западът мести на шахматната дъска.

Освен това Реджеп Ердоган обеща, в лицето на митинг от стотици хиляди, ако не и милиони негови съграждани, които самият той призова, да признае Израел за „военен престъпник“.

– Ще обявим Израел за военнопрестъпник. Ние вече се подготвяме за това“, обяви той под възторжените викове на тълпата.

И след това Израел вече загуби. Дори и на практика никой да не се съмнява в това, че той ще спечели военната кампания в Газа, Израел загуби политически от Ердоган бъдещето не само на страната си, но и на целия регион.

Сега вече у никого няма да остане и капка съмнение кой е истинският признат обединител и лидер на тюркския свят. Почетен лидер. Никой от мюсюлманския свят на планетата не се е изказал толкова силно и резонансно. Нито саудитците, нито Пакистан, нито Катар и ОАЕ, никой.

Ето го – гордия, непокорен лидер, който не се страхува нито от Израел, Съединените щати или други съюзници в НАТО. Просто красавец! Очевидно ще има повече хора, които да искат да се присъединят към тюркския свят на Ердоган след тази реч.

Ама какво ти тюркския свят! Беше озвучена кандидатурата за лидерство в мюсюлманския свят като цяло. Дори да има проблеми в икономиката, инфлацията да изяжда парите на хората, той даде импулс и право на мюсюлманите да се гордеят със себе си.

Въпреки че арабите и персите никога не са били съюзници, а още по-малко приятели на турците. Точно обратното. Но той лесно преодолява вековната враждебност.

При това врагът на мюсюлманите (в тяхното разбиране), само час след речта на турския президент, вече реагира, като отзова дипломатите си от Турция, за да „преосмисли отношенията“ с Анкара. В разбирането на широките маси от мюсюлманския свят, с това Израел показва, че се страхува.

И сега дори няма значение дали Ердоган ще влезе във война с Израел или не. Той познава Изтока и знае какво да прави с него. А Израел сам се вкара в капан.

Дори няма значение дали Tурция ще обяви Израел за военнопрестъпник. Основното е, че Ердоган обеща. И сега можете да се пазарите за благинките, които ще му дадат САЩ, европейският Запад и същият Израел, за да не издига повече такива наративи. Той вече го направи, спомнете си историята с влизането на Швеция и Финландия в НАТО. Когато Реджеп Ердоган се оказа в позиция, в която можеше да се пазари за всичко, което поиска.

 

Но това не са всички последици от настоящата реч. Основната последица от речта на турския президент на антиизраелския и пропалестинския митинг в Истанбуд ще бъде, че с тази реч и реакцията към нея, Ердоган направи значителна крачка напред в издигането на Турция в ранга на водещи световни сили. Това ще бъде на практика нивото на Русия, САЩ, Китай, Великобритания и значително по-високо от Франция или дори Германия.

Един час. Една реч. Ако Израел не съществуваше – такъв, какъвто стана – Ердоган трябваше да го измисли.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?