Connect with us

СВЯТ

Г – 2 отсвири фашизирания запад

Срещата на върха на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, призова за мир

Групата на 20-те (Г-20 – 19-те най-големи икономики в света плюс ЕС) прие консенсусна декларация на среща на върха в събота, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но се призовава всички държави да не използват сила за заграбване на територия, предаде Ройтерс.

Индийският премиер Нарендра Моди обяви, че декларацията на лидерите е била приета в първия ден от срещата на Г-20 в Ню Делхи.

„На фона на упоритата работа на всички екипи, ние получихме консенсус по декларацията от срещата на лидерите на Г-20. Обявявам приемането на тази декларация“, каза Моди пред президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители.

Консенсусът дойде като изненада, тъй като Г-20 е дълбоко разделен относно войната в Украйна, като западните държави по-рано настояха за силно осъждане на Русия в декларацията на лидерите, докато други поискаха фокусиране върху по-широки икономически въпроси.

„Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която защитава мира и стабилността“, се казва в декларацията

„Ние… приветстваме всички съотносими и конструктивни инициативи, които подкрепят цялостен, справедлив и траен мир в Украйна. Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо“, се казва в изявлението.

Министерството на външните работи на Украйна каза, че няма повод за гордост от декларацията, добавяйки, че украинското присъствие би дало на участниците по-добро разбиране на ситуацията.

Въпреки това германският канцлер Олаф Шолц коментира, че декларацията демонстрира ясна позиция относно нахлуването на Русия в Украйна, като казва, че териториалната цялост на страните не може да бъде поставяна под въпрос с насилие.

Според британския премиер Риши Сунак декларацията има „много силен език относно незаконната война на Русия в Украйна“.

„Мисля, че това е добър и силен резултат“, заяви Сунак.

Нямаше реакция от Русия, която се представлява от външния министър Сергей Лавров. Той каза само, че ще блокира окончателната декларация, освен ако не отразява позицията на Москва относно Украйна и други кризи.

В декларацията се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен износ на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли заради това, което нарече неизпълнение на изискванията й за прилагане на паралелно споразумение, облекчаващо правилата за руския износ на храни и торове.

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар заяви: „Имаше различни гледни точки и интереси, но успяхме да намерим общ език по всички въпроси“.

Той подчерта, че страната-домакин (Индия) е работила „много тясно“ с Бразилия, Южна Африка и Индонезия, за да постигнат консенсус относно езика в декларацията за войната в Украйна.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА