Connect with us

СВЯТ

Трудни позиции в разговорите на Макрон и Урсула в Пекин

Най-важното което чух от Пекин преди разговорите: „ЕС да покаже стратегическа независимост…“, каза говорителят на китайското външно министерство Мао, без да да уточнява от кого!

Обаче преди да отлети Макрон говорил с американския президент, (получил „инструктаж“ по телефона от Байдън, според злите езици).

Китай предупреди Макрон: Никаква критика към Китай за Украйна в преговорите в Пекин няма да търпи!

Редакционна статия във вестник Huanqiu Shibao-орган на Централния комитет на ККП, публикувана преди пристигането на Макрон в Пекин, се отбелязва, че някои кръгове в Европа изискват „остра критика“ от Макрон и “ предупреждение на Китай за Украйна, което е „напълно неуместно“.

Споменава се, че френският президент е придружен от бизнес делегация от 60 души, сред които шефовете на Airbus, Alstom и EDF.

Урсула фон дер Лайен също пристигнала в Пекин, но по-късно от Макрон. Тя можела да участва в част от преговорите на Макрон с китайската страна, уточнява вестникът.

От трудни позиции стартират разговорите на Макрон и Урсула в Пекин,защото икономиките и на САЩ и на ЕС са предимно финансово- спекулативни,а на Китай и Русия са ресурсно-индустриално-енергийни, и това ограничава позициите на Запада и Европа и най-вече на Франция загубила африканските си колонии от „Вагнер“ и китайските финанси и икономика.

А, във Франция очакват и поредната общонационална стачка срещу пенсионната реформа.

Ето какво чух още от Пекин,непосредствено преди разговорите:“Самолетоносачът на китайските ВМС Shandong напусна Южнокитайско море за първи път и се намира на 370 километра източно от Южен Тайван, съобщи тайванският вестник Liberty Times.

Министерството на отбраната на Китайската народна република заяви: Правителството на САЩ трябва да прекрати всички официални контакти с Тайван и управляващата Демократична прогресивна партия на острова;

САЩ трябва да спрат да развиват връзки с Тайван и да омаловажат принципа на „един Китай“;

Китайската армия ще поддържа висока степен на бойна готовност за защита на националния суверенитет в Тайванския пролив“.

„Въпросът с Тайван е „първата червена линия“, която САЩ не трябва да пресичат с Китай, се намеси и китайското външно министерство.

Китай ще предприеме силни и решителни мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост в отговор на погрешните действия на Съединените щати…“

Пекин вече има нарасналата си дипломатическа тежест с все по-голямото влияние в Африка, Южна и Централна Америка и върху Близкия изток, Иран, Саудитска арабия и Сирия.

Китай изглежда приема Макрон и Урсула, като парламентьори на Вашингтон.

Визитата на Макрон с фон дер Лайен в Китай е доказателство за падането на статута на Франция.

Като президент Макрон стана активен дипломат, но всичките му идеи се провалиха, пише изданието Marianne. Неуспешно посредничество в Украйна, Франция изостава след политиката на САЩ и дори Германия. И принудителното решение да отиде в Китай в двойка със скандалната Урсула е само „дъното“ на унижението.

Първи,преди Макрон и Урсула бе испанецът Санчес,чиито жалки опити да лобира за евро атлантическите и американските интереси,китайският президент Си Дзинпин отхвърли незабавно и безкомпромисно.

Според Huanqiu Shibao „успехът на френската дипломация ще зависи от това дали тя може да намери нов начин да живее в равенство, приятелство и взаимна изгода с огромния незападен свят, от който Китай е част.“

Всеки знае, че е невъзможно да се намери изход от ситуацията, когато си стратегически васал на Вашингтон, но превръщането на китайско-френските отношения в мост на сътрудничество между Китай и Европа е от полза както за двете страни, така и за целия свят, завършва вестникът на Централния комитет на Китайската комунистическа партия.

Йордан Халачев

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ