Connect with us

СВЯТ

Европа предизвика криза с танкерите

ЕС не смее да въведе таван на цените на руския нефт и газ. Москва вече обеща да остави без суровини всеки, който се опита да направи това. Междувременно назрява пореден проблем: рязко поскъпване на транспорта. Цените на товарите скочиха до небето, няма достатъчно кораби. Това ще увеличи дефицита и енергийните ресурси отново ще поскъпнат.

Затишие пред буря

Борсовите цени на газа в Европа (според индекса на най-големия европейски хъб ТТФ) паднаха под хиляда долара за хиляда кубически метра за първи път от средата на юни. Анализаторите отдават това на факта, че складовите мощности са почти запълнени (средно 93,4%), а търсенето при топло време все още е сравнително ниско. И паниката около взривения “Северен поток-2” донякъде утихна и общият внос, включително на ВПГ, е стабилен.

Експертите обаче казват, че това е само затишие пред буря. Според Алексей Белогорев, директор по енергетиката в Института по енергетика и финанси, котировките ще се върнат към растеж.

Сега световният пазар на втечнен природен газ всъщност се преориентира към Европа. САЩ изпращат 70% от износа си там. А и ЕС увеличи покупките от Русия – с 50%, до 15 милиарда кубически метра.

Междувременно Пекин ограничава доставките, което засилва енергийната криза в ЕС. Но не е само това: транспортът е твърде скъп.

„Златните“ танкери

До средата на октомври, според “Балтик Ексчейндж” разходите за наемане на танкер за ВПГ са се повишили до 450 000 долара на ден поради промени в логистиката, шест пъти повече, отколкото в началото на годината.

Цената на доставката на петрол от САЩ до Китай е най-високата от 2020 г., а от Близкия изток до Япония е два пъти по-скъпа от март. Причината е недостигът на кораби, породен от борбата на Европа за гориво.

И така, в края на октомври “Шел” нае танкера “Янис” за превоз до Европа за 400 000 долара на ден.

Луда печалба

Според някои прогнози през четвъртото тримесечие ще достигне седемцифрени тарифи.

„Може да изглежда лудост, но всичко се свежда до печалба. Ако говорим за 200 милиона долара на пратка ВПГ, изпращачът е готов да плати толкова много“, казват специалистите.

Търговията с ВПГ в краткосрочен и средносрочен план ще бъде подложена на силен натиск, според скорошен доклад на брокерската компания “Афинити”. Има все по-малко безплатни кораби: големите енергийни компании ги резервират предварително.

Според търговци и корабни брокери танкерите, наети на по-ниски цени, се отдават под наем. Понякога те изгарят гориво, докато пътуват между Сингапур и Малайзия, тъй като единствената цел е да се задържат корабите възможно най-дълго. Търговците ги товарят с природен газ и петролни продукти и ги спират насред пътя с надеждата да продадат товара на по-висока цена.

В резултат на това корабите не се връщат на пазара, което ускорява цените на товарите.

Освен това енергийната криза създава недостиг на плаващи единици за съхранение и регазификация , а това също повишава наемните цени.

Съкращаване на доставките

Самите танкери също поскъпват. Заради санкциите на ЕС срещу руския петрол цените на танкерите ледоразбивачи скочиха до небесата. Някои кораби от леден клас се наддаваха за 31 до 34 милиона долара, съобщава “Блумбърг”.

От 5 декември, в рамките на шестия пакет от санкции на ЕС, се забранява транспортирането по море на руски петрол, а от 5 февруари – на петролни продукти. Западните компании ще могат да обслужват и застраховат товари от Русия само ако петролът се продава на цена, равна или под пределната.

„Недостигът на кораби от леден клас заплашва да блокира доставките на 500-750 хиляди барела на ден от Балтийско море през зимата“, казаха анализаторите от брокерската компания “Бремер”..

Това заплашва Европа с нов кръг от енергийна криза. Пределните цени на руския петрол, доставян по море, ще ударят световния танкерен флот. Някои кораби няма да бъдат застраховани. Това от своя страна ще намали доставките за световните пазари и ще подкопае антикризисните усилия на САЩ, предупреждава “Блумбърг”.

И борсовите цени на суровините до зимата могат да се повишат рязко.