Connect with us

СВЯТ

И Берлин се надигна срещу кризата и жестоките цени

Обществото става разделено, жалко, че има бедност в такава богата страна, отсъдиха експерти

Жителите на Берлин, гневни от кризата и високите цени, се събраха пред Федералното канцлерство в столицата Берлин през уикенда, съобщи „Евронюз“.

Някои демонстранти държаха плакати, призоваващи за „незабавна помощ за бедните“, докато други плакати гласяха: „Имаме нужда от здравословна храна. Премахнете бедността!“

През август инфлацията в Германия достигна 50-годишен връх от 8,9 процента. През май той достигна 8,7% – невиждан от 1973 г. и 1974 г. по време на предишна петролна криза.

„Вече не сме във вода до шията, ние сме в процес на потъване. Не можем да продължим, имаме нужда от помощ“, каза един от протестиращите.

Демонстрантите призовават за помощ за осигуряване на достойни жилища и повече подкрепа за хората в домакинствата с ниски доходи.

Президентът на асоциацията на мрежата за бедност Майкъл Щийфел каза, че „обществото става много разделено“.

„Забелязахте го по време на пандемията: ако имате само двустаен апартамент в Нойкьолн с петима души или ако идвате от Украйна или Сирия и трябва да живеете в хостел с петима души в една стая. Това е бедност. Това е жалко в такава богата страна“, каза Щифел.

Годишен доклад, изготвен от R+V Versicherung, германска застрахователна компания, установи, че нарастващите разходи за живот в страната са основната грижа на хората, следвана от липсата на жилища на достъпни цени и влошаващата се икономика на страната.

Миналата година германците бяха най-притеснени от повишаването на данъците заради COVID-19.

Припомняме, че на 14октомври беше съобщено, че се очаква Германия да влезе в рецесия през третото тримесечие на 2022 г. Това обяви германското Министерство на икономиката.

Прогнозата е да има три последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Ведомството отбеляза, че икономическата ситуация в страната се е „влошила значително на фона на прекратените доставки на газ от Русия“, което кара енергоемките индустрии „непропорционално да намаляват“ производството си.