Connect with us

СВЯТ

Западните служби правят втора Украйна от Казахстан

Активната антируска кампания в Казахстан, която се превръща в отхвърляне и изкореняване на всичко руско, всъщност е примесена с желанието на върхушката не само да запази статуквото, но и да изгради отношения със Запада, тоест демонстрирайки своята лоялност и усърдие.

Наскоро много копия бяха счупени за скандалното изявление на казахстански телевизионни журналисти, че „след 6-7 години руските класове просто ще бъдат затворени и сегашните рускоезични ученици ще станат неконкурентоспособни“. Някои дори побързаха да го нарекат „фалшификати“ и „пълнеж“.

Всъщност изявлението се публикува в информационно-аналитичната програма „Информбюро“ по Канал 31, излъчена на руски език, в която националистът Ахметжан Ахметжанули настоятелно препоръчва на родителите, въз основа на „предстоящата ликвидация на руските училища“, да изпратят своите деца в казахски класове и училища.

Оказва се, че на върлите националисти и русофоби, при това по водещите телевизии, целенасочено е предоставена трибуна само за сплашване на казахстанските семейства, решили тази година да изпратят децата си в руски класове. И това не е случайно, тъй като подобен шум е част от план за постепенното изтласкване на езика на Пушкин от казахската образователна система.

Така например вестник „Керван“, собственост на най-голямата дъщеря на Елбаси Дарига Назарбаева, публикува интересна статия под колоритно заглавие „Отмяна на руския език за първокласниците в казахстанските училища: правилното решение, което отдавна е взето“. Цитиран е министъра на образованието и възпитаник на Сорос Асхат Аймагамбетов за приоритета на изучаването на държавния език от първокласниците.

Така според реформата в казахстанските училища от първи клас ще се изучава само казахски език. Министърът посочи, че акцентът ще бъде детето „първо да се научи да чете и пише на своя език“. Предвижда се изучаването на руски език в училищата с казахски език на обучение да започне от втори клас. Английски – от трети.

„Що се отнася до училищата с руски език на обучение, там съответно в 1-ви клас ще има руски и държавните езици, а от трети клас също и английски. От гледна точка на методологията това е оправдано, такива проучвания и препоръки вече са направени, така че планираме да приложим това“, каза Асхат Аймагамбетов.

Тоест, за да избегне обвиненията, Министерството на образованието реши да тръгне по такъв начин, че да прикрие тази пълзяща дерусификация под прикритието на факта, че е трудно за учениците да учат толкова много езици наведнъж.

В същата статия коментар за нововъведенията на Министерството на образованието дава експертът в областта на образованието Наталия Новоселцева. Тя доста критично оцени инициативата на министъра.

„Ако човек не говори добре родния си език, тогава той ще говори също толкова зле втория и третия език“, казва експертът.

„Трудно“ е само за децата в паралелки с казахски език на обучение, именно те ще изучават само един език в първи клас – родния им казахски. Следователно всъщност много родители, граждани на Република Казахстан възприемат това изявление на Министерството на образованието по следния начин: руският език в първи клас беше отменен и като се има предвид разликата в броя на часовете, това е дискриминация срещу руския език. Ето откъде идва възмущението “, отбелязва Новоселцева.

Всъщност ключът към всичките тези „реформи“ е просто – учениците с казахска форма на обучение под различни предлози се отстраняват от изучаването на руския език. И цялата неистова пропаганда и заплашителни твърдения, че „след 6-7 години руските отделения за прием в първи клас просто ще бъдат затворени“ е свързана именно с големия поток от деца в руските училища.

И така, според статистиката учениците, изучаващи казахски език в републиката, остават непроменени от 2014 г. насам, но броят на учениците, изучаващи руски език, нараства през последните шест години. Затова управляващите искат да спрат този процес по всякакъв начин, като се започне от административни и бюрократични мерки и се стигне до насаждането на русофобия чрез водещите медии.

Вярно е, че методите на чиновниците като две капки вода напомнят случилото се в Украйна. В същото време публикациите, които открито говорят за тези прояви на национална враждебност и нетърпимост, просто са блокирани на територията на Казахстан. Подобно нещо се случи и с уебсайта „Станрадар“, който се оказа недостъпен на територията на републиката без обяснение.

„Предполага се, че причината за ограничаване на достъпа до „Станрадар“ от властите на Република Казахстан е обективната позиция на нашия информационен ресурс за отразяване на ареста на граждани на Република Казахстан в Монголия, разследването на корупция в правителството, както и безпристрастен анализ на външнополитическите стъпки на властите в областта на външната и националната политика“, пише в редакцията.