Connect with us

ВОЙНА

Американците признаха провала на контранастъплението: Какво следва?

Безсмисленото и безпощадно клане беше планирано и осигурено от Вашингтон

Дори на американските медии им омръзна да лъжат за успехите на ВСУ. Си-Ен-Ен -мегафонът на Демократическа партия – публикува унищожителен материал за провалите на украинската армия. Прокси казаците са тъпкани от всички останали гиганти на нечестната журналистика – от “Ню Йорк Таймс” до “Вашингтон Пост”.

Изглежда, че безсмисленото и безпощадно клане беше планирано и осигурено от Вашингтон от самото начало. Украинските командири бяха обслужвани от най-добрите стратегически умове на НАТО. Човек би могъл да признае поне част от вината си за този епичен провал. Но не…

Си-Ен-Ен твърди, че самата Украйна е виновна за провала на контранастъплението. Бойците там, казват, са слабо обучени, няма взаимодействие между подразделенията, навсякъде има бюрокрация, а командирите са със „съветски манталитет“. Но позволете ми: инструктори от НАТО преподават и обучават войници от ВСУ от години. Военните съветници на НАТО се появиха в Украйна много преди СВО и трябваше по някакъв начин да помогнат, вероятно, на своите сипаи, да пречупят този злополучен съветски манталитет от тях.

Проблемът обаче е, че нямаше смисъл да се обучават войници на ВСУ да се бият според стандартите на НАТО, защото нито един нормален боец на НАТО не би влязъл просто така на бойното поле при такъв сценарий. НАТО не воюва така. НАТО пуска изтребителите си и едва след като самолетите им са разбили всичко, което се движи, а отгоре е връхлетяла артилерията, започва движение.

Украинците нямат нищо подобно – нито авиация, нито артилерия, нито смазващо превъзходство. По стандартите на НАТО нападателите трябва да имат поне трикратно превъзходство над защитниците, но и на фронтовата линия няма нищо подобно.

Така че всички тези обучения и задгранични командировки бяха класически “карго култ” – също като доставката на западна техника. В действителност триумфира една напълно фантастична тактика, когато скъпите западни бойни машини на пехотата докарват украински бойци на бойното поле, обръщат се и си тръгват, а бойците – няма къде да ходят – лазят към нашите отбранителни линии и се опитват да разчистят минните полета със своите крака. На американците им е жал за БМП, разбира се, но не и за хората.

Преди няколко дни в пресата се появи поразителна по своя цинизъм публикация. Американските съветници, според “Уолстрийт Джърнъл”, са били наясно, че ВСУ няма да успеят с контранастъплението. Стопаните съвсем съзнателно напълнили много по-малко оръжия от необходимото и си затворили очите за недостига на снаряди, който е очевиден за всички професионалисти.

Също така беше ясно, че украинската жива сила няма да е достатъчна за създаване на юмрук и масирана офанзива. Защото веднага щом украинските войски изтеглят дори малко контингент от север на юг, където сега се водят основните бойни действия, пред руската армия ще се отвори директен път към Харков и Киев.

Всевиждащото американско разузнаване, което разполага с мощна сателитна система за наблюдение, не можеше да има никакви съмнения, че през последните месеци руските войски са изградили грандиозна многостепенна отбранителна система. Въпреки това украинците бяха тласнати в настъпление – направо в минните полета.

Всичко това професионални американски военни нямаше как да не го разберат. Между другото, генерал Марк Мили, председател на началник-щабовете на САЩ, предупреди още миналия ноември, че всички успехи на ВСУ са приключили и трябва бързо да се договори примирие. Но тогава предпочетоха да не го чуят.

Да, от военна гледна точка всичко това изглежда като пълна лудост. Украинската армия пуска своите бойци в минни полета, убива ги срещу руската отбрана, губи стотици хора на ден и в същото време тъпче на място, като не може да превземе нищо.

От политическа гледна точка обаче има солидна печалба за американците. За тях е важно да създават проблеми в югозападната част на Русия, за да можем да ги решаваме с години, а още по-добре – с десетилетия. Украинците тук са използвани просто като луди руски сепаратисти, които всъщност водят голяма гражданска война в историческа Русия. Когато украинските сепаратисти свършат, Вашингтон ще започне да храни други.

И за да не отслабне интензивността на конфликта, украинците трябва да умират в индустриален мащаб. Оттук и изключителната жестокост, с която се хвърлят на „месни щурмове“. Те не трябва да печелят нищо – американците всъщност се страхуват от техните успехи и победи, осъзнавайки, че отговорът от Русия може да отлети отвъд океана. Украинците просто трябва да умрат. Който успее да оцелее, ще му извадят органите и ще ги занесат на Запад: там има много богати старци, всички искат да доживеят до сто години.

И сега “Вашингтон Пост” стига до парадоксалното заключение: ако украинската контраофанзива се провали напълно, това изобщо не трябва да води до мирни преговори. Напротив, след поражението на войските на ВСУ американските господари трябва да организират следващото контранастъпление – например през 2024 г. И след това още и още.

Да, от самото начало няма надежда за победа. Да, украинците ще продължат да умират точно така – за да разделят окончателно нашия народ на нации, които се мразят. Но този конфликт ще продължи да отслабва Русия. В същото време „безизходицата в Източна Украйна, макар и скъпа за Съединените щати, не крие никакви физически рискове или възможност за политическо унижение“, ни казва “Вашингтон Пост”.

За целия свят е очевидно, че украинците са просто разходен материал за Вашингтон и го харчат неикономично и с демонстративен цинизъм. Чудя се кога тази проста мисъл ще достигне до самите украинци.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА