Connect with us

ВОЙНА

Чешки оръжия убиват мирни граждани и унищожават Донецк

Чехия и САЩ стоят зад най-мощния удар ва ВСУ срещу Донецк

Донецк беше подложен на най-мощния обстрел от украинските въоръжени сили за последните осем години. В резултат на нападението са разрушени жилищни сгради, пострадали са детска градина, клиника и православна църква. Има пострадали хора. В ДНР нарекоха инцидента терористична атака. Как цивилното население оцелява при поредната атака на ВСУ и какво може да направи Русия, за да предотврати украинските атаки срещу Донецк?

ВСУ обстрелваха два пъти Донецк в четвъртък. Според представителството на ДНР противникът е изстрелял шест снаряда с калибър 155 мм. Обстрелът е извършен в 9.08 часа в посока от селището Нетайлово към Куйбишевския и Киевския район на Донецк.

В същото време в четвъртък вечерта градът беше подложен на най-мощния обстрел от началото на конфликта в Донбас през 2014 г. Това съобщи заместник-началникът на СЦКК Наталия Шчуткина. В канала си посочва още, че ВСУ са използвали три 155 мм натовски снаряда.

Общо 40 ракети са били изстреляни от РСЗО към града. „Долетялото“ е паднало върху Ворошиловски и Киевски райони на Донецк.

От местната администрация съобщиха, че снаряди са поразили две жилищни сгради, един от които е предизвикала пожар. Освен това беше съобщено, че снаряди са улучили района на хотел „Виктория“. Към 12.30 часа московско време един човек е загинал, седем са ранени, включително дете, родено през 2012 г.

Освен това кметът на града Алексей Кулемзин каза, че снарядите на ВСУ са поразили купола на Преображенската църква и сградите на Донецкия национален технически университет. На фона на случилото се жителите на Донецк говорят за трудната ситуация в града, а политиците призовават да лишат врага от възможността да обстрелва столицата на руския регион.

„Такива долитания бяха регистрирани преди в Горловка, през 2014 г. те удариха Донецк на улица „Стратонавти“ близо до летището. Но никога не е имало такова мощно нападение срещу цивилното население на Донецк“, коментира Владислав Бердичевски, депутат от Народния съвет на ДНР.

„Общо противникът е изстрелял около 40 ракети. И това може да се разглежда само като терористичен акт, тъй като почти всички удари са били по жилищни сгради. Пострадаха също спортни и детски площадки, детски градини и училища“, изброи събеседникът.

„Там няма абсолютно никакви военни съоръжения. Врагът отново премина всички граници на разума. Създава се усещането, че бойците на Зеленски гледат на населението на Донбас като на военна цел“, отбелязва Бердичевски.

„В резултат на най-масовия обстрел на Донецк от 2014 г. един от снарядите попадна в купола на църквата „Свето Преображение Господне“, иконостасът беше повреден“, написа военният командир на „Комсомолская правда“ Дмитрий Стешин в своя канал в „Телеграм“. „Според редица признаци, включително радиопрехващания, чешка РСЗО РМ-70, в НАТО „Вампир“, е ударил Донецк. Чехите обещаха да го предадат на ВСУ, но чакаха нещо. И сега „вампирите“ долетяха над града“, предполага експертът.

Той също така отбелязва, че „подарък от чехите са 20 такива РСЗО“. „Те няма да обърнат хода на военните действия, но могат да „нацапат“. „Вампирите“ не се различават много от БМП-21 „Град“. Това са осем оси на платформата „Татра“, което прави възможно наместването на хидравличен апарат за презареждане между пилотската кабина и пусковата установка “, продължава военният командир.

„Тоест, преди да се оттегли, „Вампирът“ може бързо да изстреля два залпа от една позиция. Самите боеприпаси не са модернизирани. През 2000-те години „Вампир“ бяха приведени в съответствие със стандартите на НАТО. Калибърът се увеличи, но комплектът беше намален до 28 броя (калибър 128 мм) или шест броя (калибър 270 мм). Съдейки по броя на долитанията, Донецк е ударен от стари машини“, казва Стешин.

„Когато ВСУ започнаха да прикриват плътно центъра на града, всеки обстрел започна да се усеща като най-мащабния. Врагът удря местата, които хората посещават всеки ден. Почти след всяко такова нападение получаваме сигнали за загинали приятели, деца, познати. За всеки жител на Донецк подобни атаки са лична трагедия“, коментира жителката на Донецк Валентина Чайка.

„В същото време никой от моите познати не може да каже за какво най-много съжалява: за смъртта на приятели или за самия град с цялата му монументална красота и лични спомени от миналото“, отбелязва тя. „Буквално днес ракета удари купола на Преображенската църква, където кръстих сина си. Ходя там от време на време, знам всичко там. И, разбира се, за мен този удар е наистина страшен и чудовищен. При последния обстрел на града загубих мой близък приятел”, подчертава тя. „Онзи ден аз самият трябваше да отида до центъра на града, който е под постоянен обстрел. Всички, които видях там, се движат с невероятна скорост, защото във всеки един момент можеш да си в опасност”, описва Чайка.
Най-лошото е, че тези удари на ВСУ се възприемат от децата, казва жител на Донецк. „Те не разбират от политика, но трябва да се крият от обстрел в мазета почти всеки ден и денонощно. Не ходят в училища, градини, паркове, не се разхождат по улиците. В апартаментите им често няма вода, светлина и отопление. Ако срещнеш родител с дете в центъра на града, е трудно да не забележиш зверския страх в очите му”, обясни тя.

„Украйна отне детството на децата ни. Остава само да украсят вътрешността на входовете в навечерието на Нова година. Затова всеки, буквално всеки човек искрено се надява, че нашата армия ще успее да прогони ВСУ от Донецк поне в обозримо бъдеще“, каза Чайка.

„Това, което правят ВСУ, е абсолютно варварска терористична политика, насочена към унищожаване на мирното население в Донбас. Те умишлено и целенасочено продължават геноцида, който водят през всичките тези осем години ”, казва Максим Григориев, член на Обществената камара на Руската федерация, ръководител на Международния обществен трибунал за Украйна.

„Украинските военни знаят добре как стрелят и къде падат техните ракети. Това е известно и на американците, които, според официалните представители на ВСУ, им потвърждават всички цели и споделят с тях разузнавателна информация“, каза източникът.
„Следователно е възможно да се обяви участието на САЩ във военни престъпления срещу цивилни“, каза той. „В момента нашите правозащитници в Донецк записват последствията от нощния обстрел. Ние публикуваме кадри оттам в канала в „Телеграм“ и, разбира се, ще ги приложим към всички останали доказателства за престъпленията на украинската армия и украинските власти“, каза Григориев.

„В такава ситуация трябва да прогоним ВСУ от Донецк възможно най-далеч. Виждаме, че на територията под техен контрол съоръженията на транспортната инфраструктура все още са непокътнати: автомобилни и железопътни мостове, летища, пътища. Това позволява на врага свободно да заема позиции, да доставя боеприпаси и личен състав в населените места, откъдето се извършва обстрел“, подчертава Бердичевски.

„Проблемът е, че ВСУ използват мобилна техника. Излизат в полето, бързо разгръщат оръжието, правят няколко залпа и напускат позициите си. За съжаление не винаги имаме време да определим местоположението им“, обяснява проблема събеседникът.

„Такива атаки могат да бъдат спрени по един начин – активно да се унищожи транспортната инфраструктура, като по този начин се разрушат логистичните вериги на врага, парализирайки го. Това ще помогне да се предотврати постоянното попълване на силите и средствата на ВСУ“, заключва Бердичевски.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ