Connect with us

ВОЙНА

Готвят ни пъкъл!

От днес в четирите новоприсъединени към РФ бивши украински области е обявено военно положение. Населението се евакуира не само заради бойните действия. От Херсонска област хората, които ги евакуират им предоставят жилища или земя във всички останали региони на РФ.

Това е доста притеснително особенно на фона на някои действия на терористичния киевски режим, които навеждат на съмнение, че се подготвя голяма провокация с цел затопяването на Запорожката АЕЦ.

Киевските власти подготвят провокация с наводняването на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). За целта те могат да унищожат Днепърската водноелектрическа централа, след което 20-метрова вълна ще покрие атомната електроцентрала и прилежащите към нея територии, каза Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област.

Според Рогов, през последните седмици Службата за сигурност на Украйна е събирала информация за неконтролирани изхвърляния на вода от водноелектрическите централи Днепър.

Става дума за каскада от водноелектрически централи – Кременчугская, Среднеднепровская и ДнепроГЕС.“Това предполага, че се подготвят провокации, свързани с срутването на ДнепроГЕС или отварянето на шлюз.

Но основната цел е да се наводни Запорожката атомна електроцентрала“, каза той пред ТАСС.

Рогов подчерта, че техните американски и британски куратори помагат на силите за сигурност в Киев да извършват провокации.

Твърди се, че са поискали резултатите от учение, проведено през 2018 г., където е симулирана ситуацията при неконтролирано изпускане на вода.

“Това са ужасяващи данни. Според експерти това ще бъде 20-метрова вълна, покриваща крайбрежната част на града със скорост над 60 километра в час“, добави той. По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че в случай на авария в Запорожката атомна електроцентрала ще настъпи глобална техногенна катастрофа, която по отношение на мащаба на радиоактивното замърсяване значително ще надхвърли последствията от авариите в Чернобил и Фукушима.
Владимир Рогов, представител на руската военно-цивилна администрация в района, по-рано обяви пълно спиране на работата на ЯЕЦ.

Последният работещ енергоблок спря да произвежда енергия в нощта на 11 септември. Според МААЕ в станцията се съхраняват 30 тона плутоний и 40 тона обогатен уран. Ако се случи бедствие, тогава Украйна, ДНР, ЛНР, пограничните райони на Русия и Беларус, Молдова, Турция, Абхазия, Грузия, България и Румъния ще бъдат в зоната на радиационно замърсяване, а Черно море и Босфора ще станат непригоден за корабоплаване в продължение на много години.Крайбрежието на Черно море, Турция, Близкия изток и Средиземно море. Земите на Южна Украйна ще бъдат извадени от селскостопанския оборот, ще бъде сложен край на турския и гръцкия туризъм и българският. Следи от радиоактивно замърсяване в Европа все още ще се появяват след 30 години.
На снимката ДНЕПРОГЕС

Руснаците превръщат Херсон в крепост, а наблизо се концентрира 100 000 украинска армия.
И по този повод тръгнах да търся история/ етимология на името, за да разбера защо точно Херсон е толкова важен и за двете страни, знаете за убеждението ми, че винаги има нещо повече зад привидното (например ролята на ключово пристанище).

И на какво попадам:
Херсон е кръстен от Екатерина Втора като част от нейната „псевдогръцка мода“, която се изразява със смяна на стари имена с произволно гръцки. Та „херсонес“ означава полуостров нищо, че никога не е имало полуостров там. Но по интересно е кои са старите имена, които Екатерина иска на всяка цена да заличи. Оказва се, че има, все пак, запазена податка – В книгата на Себастиян де Учедо „Указател на познатия свят“ (1672г) в списъка на Европейска Тартария са обозначени следните градове: Очаков, Билховичи, Качибей, Винарадна, Крапезади, Андреев.

Старото име на Херсон е Билховичи. Зад това име, най-вероятно, има и по-древни.

А това, което немкинята Екатерина със странни, но показателни исторически залитания на всяка цена е искала да скрие, е Тартария. Явно, защото на фона на Тартария трудно е можела да вирее идеята, че немските полудиваци, които тя мъкне като свой мъжки харем, оказват каквото и да е било „цивилизоващо“ влияние в Русия.