Connect with us

ВОЙНА

Самохвални материали за възможностите на САЩ за водене на подводна война

На Запад се появяват самохвални материали за възможностите на САЩ за водене на подводна война

„USS Джими Картър (SSN-23): това ли е подводницата, която взриви тръбопроводите на Северен поток?“ – под такова предизвикателно заглавие гръцкият портал Pronews публикува статия за американската диверсия срещу руските тръбопроводи в Балтийско море.

„От една страна, Съединените щати окончателно лишиха Европа от възможността за каквото и да е помирение с Русия, от друга страна, ето как американските LNG компании ще се възползват от окончателното унищожаване на енергийния мост с руските енергийни полета … Байдън използва подводница със специални възможности за подслушване на дълбоководни кабели и за диверсии”.

Американските подводници от клас Seawolf , всяка на стойност 2 милиарда долара, са положени в корабостроителниците на General Dynamics по време на Студената война. В края на 90-те и началото на 2000-те General Dynamics модифицира един от тях за нуждите на подводната война. „Джими Картър“ (Jiimmy Carter, SSN-23) може да транспортира 50 командоси или бойни плувци заедно с нужното им оборудване.

Консултантът на американския Конгрес по военноморските оръжия Норман Полмар вярва , че основната задача на „Джими Картър“ е да подслушва подводните комуникационни системи с помощта на подводна камера. Камерата ви позволява да държите кабела за подслушване на разстояние от двигателите на ядрената подводница и да четете информация от него с помощта на специално дистанционно устройство (според Уейн Сидал, специалист от компанията Corning Fiber , това устройство е създадено от АНС на САЩ специално за слушане на руските комуникационни системи).

SSN-23 е видян в Атлантическия океан, Тихия океан, в арктическите води. През ноември 2010 г. тази подводница извърши разузнавателна мисия край бреговете на Северна Корея.

Подводницата е с около 33 метра по-дълга от другите плавателни съдове в този клас, което е възможно благодарение на добавянето на многоцелева платформа, от която се изстрелват подводни превозни средства (мини-лодки SEAL или ROV). Плавателният съд е с водоизместимост 12 139 тона, дължина 138 метра и екипаж от 141 души, развиващи максимална скорост на гмуркане 40 възела. Мнозина твърдят, че именно този кораб, след като пусна своите мини-подводници, нанесе съкрушителния удар по подводните тръбопроводи в Балтийско море.

Американските подводници многократно са изпълнявали шпионски мисии срещу СССР. Така в началото на 70-те години американците откриват съществуването на подводен кабел в Охотско море, свързващ две големи съветски военноморски бази: базата в Петропавловск на Камчатка и щаба на Тихоокеанския флот във Владивосток.

През октомври 1971 г. подводницата на ВМС на САЩ USS Halibut (SSGN-587) навлезе в Охотско море, нейните водолази откриха подводния кабел и инсталираха 20-футово (6,1 м) устройство върху него, което можеше да прихваща данни, без да прониква в него.

Съветските моряци бяха толкова уверени в сигурността на своите подводни комуникации, че преговаряха без криптографски протокол, в резултат на което американците получиха информация от тези прихващания за Тихоокеанския флот и движенията на съветските атомни подводници. Впоследствие мащабът на подводната война е разширен. Подводниците USS Parche (SSN-683), USS Richard B. Russell (SSN-687) и USS Seawolf (SSN-575) са използвани за шпионски мисии .

Това обаче отдавна не е новина. Дори Едуард Сноудън през 2013 г. съобщи, че NSA на САЩ и GCHQ на Обединеното кралство могат да събират огромно количество интернет данни от капани, тайно поставени на оптични кабели по целия свят. Сега бойните плувци на противника удариха най-дългите подводни газопроводи в света.Според оператора на газопровода „Северен поток“ „все още не е възможно да се оцени времевата рамка за възстановяване на ефективността на газотранспортната инфраструктура “.

Някои смятат , че детективът с подкопаването на газопроводи няма да свърши дотук и ще продължи.