Connect with us

ВОЙНА

Настъпва икономика на военното време

✔Ситуацията е леко нестабилна.

Проблемът, за който участниците на пазара не се замислят, е следният. Комбинираха се обединението на най-напредналата световна икономика и икономиката на САЩ в историята на нашата планета, рекордно ниски лихвени проценти (най-ниските в историята на човечеството), най-големите смущения в световните енергийни доставки и преки и непреки атаки в нашите хранителни мрежи, да не говорим за санкциите срещу Русия и следователно Украйна – двата основни износителя на храни. Последствието от всичко това е най-високата инфлация от четири десетилетия… О, и това беше ПРЕДИ руснаците да тръгнат на лов за биолаборатории в Украйна и произтичащите от това последствия.

Резултатът…

Реалната работна заплата пада, като юноша лятната ваканция след бутилка водка “Калашников”.

Проблемът на костюмарите от Федералния резерв се заключва в това, че те смятат, че могат да съкратят инфлацията, унищожавайки търсенето. Разрушаването на търсенето, което те се опитват да постигнат, предизвиква отрицателен ефект на богатството. Те мислят, че това ще смекчи инфлационния натиск. Дори предполагат дефлация на цените на горивото и хранителните продукти.

Помислете над това. В скорошно свое изказване управителят Уолър каза:

“От няколко заседания насам подкрепям затягането на политиката още с 50 базови пункта. В частност не изключвам повишаване с 50 базови пункта, докато не видя, че инфлацията не се приближи до нашия целеви показател от 2%. И към края на тази година подкрепям запазване на основния лихвен процент на равнище над неутралното, за да се снижи търсенето на стоки и работна сила, да се доведе до съответствие с предлагането и така да се обуздае инфлацията”.

Сега, ако излезем от света на централизираното планиране, чиито обитатели живеят в кули от слонова кост, там, в реалния свят, Западът се намира в състояние на война с Русия и Украйна, които общо произвеждат поразително голямо количество както храна, така и гориво.

Не съществува решение, което да сложи край на тази война. Във всеки случай централното планиране я поощрява.

Какво значи това за доставките на гориво и храна?

Въпреки това, което Федералният резерв може да направи с лихвените проценти, това ще се запази. Разбира се, търсенето ще бъде разрушено, защото инфлацията изяжда наличните доходи. Но именно храната, горивото и кръвта лежат в основите на благополучието. Те са значително по-нееластични от смартфоните, соевото лате и без съмнение картинките с маймунки.

Какво ще правят правителствата?

Те ще подхвърлят пари под една или друга форма. Британците вече правят това. Как получават финансиране за това? Добър въпрос. Облагайки енергийните компании с допълнителен данък от 25%. Гениално! Ще се въздържа засега да ви разказвам колко е идиотско това и ще премина към другите мерки, които най-вероятно ще бъдат приети от правителството, а след това ще видим как ще се отрази на пазара на облигациите.

За да се изплащат субсидиите, големците във Вашингтон ще поискат да се генерират повече пари в брой, което ще изисква емисията на по-голямо количество съкровищни облигации заради растящия бюджетен дефицит.

Кой ще купи тези облигации? Няма да са чуждите централни банки.

Не. Помните ли кражбите, “замразените” резерви на ЦБ на РФ? Това беше изстрел, произведен само веднъж, но благодарение на този изстрел, всяка нация на планетата Земя го разбра.

Последиците са очевидни. Ако в определен момент не ни се хареса вашата позиция, дори и ако тази позиции отговаря на интересите на собствените ви граждани, ще ви накажем. Мисля, че те няма да действат по съответния начин – това е за хора с умствени недостатъци.

Критичният момент се заключва в това,че чуждите централни банки, виждайки какво се случи с Русия, ще намалят покупките си на съкровищни облигации на САЩ. Между другото те си имат свои проблеми, с които трябва да се справят.

Стагфлацията носи глобален характер и особено на развиващите се пазари те се борят със засилващия се долар, докато доходите се генерират в местната валута. Не изглежда около тях да се въртят купчини в кеш, за които да търсят място. Освен това нямат възможност да емитират съкровищни облигации, както САЩ. Разбира се, има вътрешен (американски) пазар, който осъзнава, че стойността на банана е по-голям отколкото миналата седмица… и си мислят, че може би цялата “временна” работа може да е някаква дивотия.

И така – кой ще ги купува? Нещата ще станат наистина безумни.

Всеки момент ще се сблъскаме с икономиката на “военното време”.

Разбира се, централното планиране ще се възползват от това.

А в икономиката на военното време централните банки губят своята независимост и се сливат с правителството, което значи, че се сливат с министерството на финансите. Това ще стане всеки момент. Кога? Не съм сигурен, но бих се учудил, ако това отнеме повече от 12 месеца.

Когато стане, ще се случат две неща. Облигациите ще паднат и това ще стане, когато златото, най-накрая, получи предлагане. То все още е евтино. Не може да продължава това. На този етап централните банки и централното планиране ще се окажат в истински капан. Те ще попаднат в капана на собствените опити да взривят икономиката с помощта на явно фалшивите приказки за коронавируса, неспособността да сдържат или напълно да осъзнаят последиците от разрива на глобалните вериги на доставки (които не могат да бъдат възстановени просто така), неспособността да се сдържа стагфлацията и като следствие, ръст на социалните вълнения и икономическата депресия, предизвикана от самите тях. Но повече от всичко ще се окажат в капана заради собствената си неспособност да погасят най-големия в света дългов пожар.

Крахът на финансовия пазар заедно с неудържимата стагфлация ще стане резултат от краха на системата на системата на книжните пари, превърнала се в кредитна система, работеща в условията на най-голямото трупане на кредит и печатане на пари в историята на човечеството.

Приближаваме се, бъдете готови. Мисля, че това вещае да е събитие, което се слумва веднъж на сто години.

ВАЖНО!!! Фейсбук ни ограничава заради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще достигат до алтернативната гледна точка за събитията!?

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

Подходяща музика за любителите на йога.