Connect with us

СКАНДАЛ

Висш служител на ООН разкри кой и как управлява организацията и подаде оставка

Директорът на службата на ООН за правата на човека в Ню Йорк Крейг Мокибер подаде оставка от поста си, позовавайки се на неуспеха на организацията да се справи с израелско-палестинската криза.

Той обвини САЩ и страхът от израелското лоби, че управляват в ООН. Вместо да си върши работата, ООН „се предаде на властта на САЩ“ и се поддаде на „страха от израелското лоби“, твърди висшият служител.

„За пореден път виждаме пред очите ни да се разгръща геноцид и организацията, на която служим, изглежда безсилна да го спре“, написа Мохибер в писмо до Върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Служителят категорично описа продължаващите израелски действия в Ивицата Газа като геноцид, признавайки, че тази дума „често е била обект на политическа злоупотреба“.

Но сегашното масово избиване на палестинския народ, вкоренено в етно-националистическата колониална идеология на заселниците-колонисти, не оставя място за съмнение или дебат“, аргументира се Мохибер.

„Това е случай на геноцид от учебниците. Европейският, етнонационалистически, заселнически колониален проект в Палестина навлезе в последната си фаза, към ускореното унищожаване на последните останки от местния палестински живот в Палестина“.

Правителствата на САЩ, Великобритания и „голяма част от Европа са напълно съучастници в ужасяващото нападение“, не само поради просто неизпълнение на международните си задължения, но и чрез „активно въоръжаване на нападението, осигуряване на икономическа и разузнавателна подкрепа и даване на политическо и дипломатическо прикритие за зверствата на Израел“, заяви Мохибер.

„Прикритието“ е допълнително подсилено от „западните корпоративни медии“, които „непрекъснато дехуманизират палестинците, за да улеснят геноцида и излъчват пропаганда за война и застъпничество за национална, расова или религиозна омраза“, подчерта той.

Мохибер вярва, че ООН е имала „принципи“ и „авторитет“, вкоренени в „почтеността“ на организацията, като например по време на апартейда в Южна Африка, но е загубила всичко това през годините. ООН многократно не успя да спре геноцидите, отбеляза Мохибер, като посочи събитията в Руанда и Босна, геноцида на язидите, извършен от „Ислямска държава“, и рохингите в Мианмар като примери.

„През последните десетилетия ключови части от ООН се предадоха на силата на САЩ и на страха от израелското лоби, за да се откажат от тези принципи и да се оттеглят от самото международно право. Загубихме много в това изоставяне, не на последно място собственото си глобално доверие. Но палестинският народ понесе най-големите загуби в резултат на нашите неуспехи“, заяви той.

За да се поправи ситуацията, ООН трябва „да се поучи от принципната позиция в градове по света през последните дни, маси от хора се изправят срещу геноцида, дори с риск от побои и арести“, предложи той. Освен това той призова органа да се откаже от „илюзорното решение за две държави“, застъпвайки се за създаването на „единна, демократична, светска държава в цяла историческа Палестина“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?