Connect with us

СКАНДАЛ

Императорката Урсула пак излъга: „Отпуснахме $50 млрд. за Украйна“. Пък те не са одобрени

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е отпуснал на Киев „над 50 млрд. долара под формата на инвестиции“, което не е вярно, тъй като разпределението на средствата все още не е одобрено от Европейския съвет, пише ТАСС.

Фон дер Лайен направи това изявление по време на реч в института „Хъдсън“ във Вашингтон, където пристигна за участие в срещата на върха ЕС-САЩ. Според нея ЕС трябва да инвестира в бъдещето на Украйна, „започвайки от днес“. „И ЕС вече е водещ в това отношение с инвестиции за Украйна в размер на повече от 50 млрд. долара през следващите четири години. Европа се ангажира с увеличаване на помощта за Украйна и призовава САЩ да окажат подкрепа, която да бъде важна част от глобалните усилия„, заяви фон дер Лайен.

Всъщност програмата за бюджетна помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, предложена от Европейската комисия на 20 юни за периода 2024-2027 г., все още не е одобрена от страните от ЕС в Европейския съвет. Следователно тази програма не съществува в момента.

Тъй като сега бюджетът на ЕС не разполага с тези пари, през юни фон дер Лайен призова всички държави от ЕС да направят допълнителни вноски в бюджета на ЕС, за да покрият разходите. Това предложение не срещна подкрепата на държавите от общността.

Очаква се този проблем да бъде обсъден отново на срещата на върха на ЕС на 26-27 октомври в Брюксел. Според местни експерти вероятността за постигане на споразумение е малка, освен ако не бъде намерена друга схема за финансиране на тези бюджетни разходи.

На 17 октомври инициативата на Европейската комисия беше одобрена от Европейския парламент, но тя не може да бъде приложена без решение на Европейския съвет.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?