Connect with us

ПОЛИТИКА

ПАК ОТСВИРИХА БОРИСОВ

Най-голямата мистерия с българска следа на историческата среща между Гърция и Македония, кой го напъди!

Най-голямата мистерия за България от подписването на днешния договор за новото име на Македония между Алексис Ципрас и Зоран Заев е липсата на Борисов на церемонията, кой го напъди. Премиерът ни е председател на ЕС, а беше обявен и за медиатор и обединител на Балканите. Самият той неведнъж е изтъквал важната си роля в района. Не стана ясно обаче защо не беше на Преспанското езеро. Според някои анализатори, е имал по-важни задачи – да оправя отношенията между Тръмп и Путин, например. Други се шегуват, че може да е преуморен от обиколките по света, които прави през последните месеци. Той заяви, че не иска да се бърка в отношенията между Гърция и Македония и дори отказа да се срещне с президента на западните ни съседи Георге Иванов, с което сътвори дипломатически скандал.

Вероятно това е причината. Срам от скандала, който спретнаха с външната си министърка Екатерина Захариева. Все пак Борисов поздрави комшиите ни във фейсбука си: „Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес. Договорът за спора за името отваря пътя на Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив – ще ни помогне да живеем заедно по-добре“.

На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора, който слага край на 27-годишния спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония.

Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Договорът е подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията са министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

На церемонията присъстват и висши представители на международната общност – върховният представител за общата външна политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност и в присъствието на високопоставени представители на международната общност. „Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност по отношение на несигурност за нашето бъдеще“, заяви Зоран Заев.

„Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите“, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас по време на пресконференцията на брега на Преспанското езеро.

В края на церемонията министър-председателят Зоран Заев подари червената си вратовръзка на Ципрас.

Двете делегации ще се преместят на македонска земя, където е предвидена официална среща на премиерите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и съвместни обяд.

С договора, който бе разсекретен, по отношение на езика е предвидено – македонски език и в ООН остава да пише – македонски език – без никаква бележка под линия с доуточнение.

Документът е озаглавен „Окончателно споразумение за решаване на различията описани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на ООН и прекратяване на временното споразумяване от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните”.