Connect with us

ПОЛИТИКА

Балканите се ердоганизират

В публикацията се посочва, че целта на турското правителство е да се сдобие с „влияние и сила“ в региона

Вестник “Велт“ публикува статия със заглавие „Ердоганизацията на Балканите“, в която обръща специално внимание на опитите на Турция за увеличаване на влиянието й в Босна и Херцеговина. В материала се твърди, че Турция налива пари в региона с цел насърчаване на исляма. Това предаде турската редакция на „Дойче веле“, като се позовава на в. „Велт“.

Турция осъществява редица прояви за увеличаване влиянието и ролята на исляма в Босна и Херцеговина, се твърди още в новината.

В статията се посочва, че поначало в страната се практикува „либерален“ ислям, но Турция иска да промени това. „Турция налива огромни средства за насърчаване на исляма в Босна и Херцеговина и поощряване на османското наследство“, се твърди още в материала.

Обръща се внимание на това, че посредством турския департамент за координация и сътрудничество ТИКА в Босна и Херцеговина са инвестирани 70 милиона евро, с които са били финансирани не само джамии, но същевременно са отишли и за енергийни проекти, инфраструктура, банковия сектор и телекомуникации.

В публикацията се посочва, че целта на турското правителство е да се сдобие с „влияние и сила“ в региона, предава още „Дойче веле“. Акцентира се и на факта, че Председателят на президентството на Босна и Херцеговина Бакир Иззетбегович и турският президент Реджеп Ердоган се обръщат един към друг с „брат ми“, както и на това, че и двамата са повлияни от Мюсюлмански братя.

Преди изборите за парламент и президент в Турция на 24 юни т.г. президентът Реджеп Тайип Ердоган посети Сараево на 20 май, откъдето отправи посланията си към турските граждани в Европа. В речта си Ердоган изтъкна: “Ако днес някои европейски държави се отнасят невъзпитано към моя милост и към нашата страна, причината за това е разпокъсаността на турците, които се намират там.“