Connect with us

ПОЛИТИКА

Иран: Да, вече имаме ядрено оръжие!

След като ръководителят на Агенцията за наблюдение на атомната енергия на ООН предупреди, че Иран разполага с достатъчно уран, за да произведе „няколко“ ядрени бомби, ирански депутат обяви в петък, че Ислямска република Иран притежава атомни оръжия, пише американският телевизионен канал Fox News.

„По мое мнение сме постигнали ядрени оръжия, но не го обявяваме. Това означава, че нашата политика е да притежаваме ядрени бомби, но обявената ни политика в момента е в рамките на JCPOA“, заяви в петък народният представител Ахмад Бахшайеш Ардестани пред иранското издание Rouydad 24, според статия, публикувана от независимата новинарска организация Iran International в Лондон.

JCPOA е съкращение за Съвместния всеобхватен план за действие, официалното наименование на ядрената сделка с Иран. Бившият американски президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от JCPOA през 2018 г., тъй като, според неговата администрация, споразумението не спира стремежа на Иран да създава атомни оръжия.

JCPOA предоставя масивно облекчаване на икономическите санкции на Иран в замяна на гаранции, че той няма да създаде ядрено оръжие в рамките на ограничен период от време.

„Причината е, че когато страните искат да се конфронтират с други, техните възможности трябва да са съвместими, а съвместимостта на Иран с Америка и Израел означава, че Иран трябва да има ядрени оръжия“, добави Ардестани.

„В обстановка, в която Русия нападна Украйна, Израел – Газа, а Иран е твърд поддръжник на Фронта за съпротива, е естествено системата за сдържане да изисква от Иран да притежава ядрени бомби. Друг е въпросът обаче дали Иран обявява това“, отбеляза членът на иранския парламент.

Експерти по незаконната програма за ядрени оръжия на Иран предупредиха за привидно спекулативните коментари, направени от Ардестани. Асон Бродски, директор по политиките на базираната в САЩ организация „Обединени срещу ядрен Иран“, заяви пред Fox News, че „Ардестани е само член на парламента и не е в най-близкото обкръжение на режима за вземане на решения в ядрената сфера, така че макар коментарите му да са интересни, мисля, че те трябва да бъдат преценени правилно, като се има предвид неговият достъп и положение“.

Тревожните камбани за ядрена сигурност бият за незаконната ядрена програма на Иран в Европа. Fox News цитира априлския доклад на разузнавателната агенция за най-гъсто населената провинция в Германия, Северен Рейн-Вестфалия. Докладът на германското разузнаване отбелязва, че „продължават интензивните усилия на Ислямската република за снабдяване от страна на Иран в Германия“ за неговата „ядрена и ракетна програма„. Германските експерти добавиха, че „все още могат да се предполагат дейности, свързани с разпространението на оръжия от Иран за заобикаляне на съществуващите санкции в полза на ядрените и ракетните програми на Иран“.

Fox News отбелязва, че неотдавнашното дрънкане на оръжия относно програмата за ядрени оръжия на Иран от служители на режима и законодатели съвпада с изявлението на шефа на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси от 8 май, че неговата организация работи „много усилено с [Иран], за да предотвратим [създаването на ядрено оръжие].“

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?