Connect with us

ПОЛИТИКА

Коалицията се разпада: Волен отива при Бареков, ще правят „патриотично-консервативен блок“

Евродепутатът и лидер на ПП „Презареди България” Николай Бареков и лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров ще опитат да обединят цялото консервативно, националистическо, дясно политическо пространство за предстоящите европейските избори през месец май.

Това стана ясно по време на участие на Бареков в предаването „На жълтите павета”, което се излъчва телевизия АЛФА.

Причината да потърся Волен Сидеров е много логична – моята партия „Презареди България” е единствен член на Консервативния алианс, в който членуват консервативни партии не само от цяла Европа, но и от цял свят, включително британската консервативна партия и републиканската партия на САЩ, обясни Бареков.

Като най-млада консервативна партия взехме решение да се срещнем и да разговаряме с може би най-стария консерватор в България – Волен Сидеров, допълни още той.

Като аргумент той изтъкна, че Сидеров тръгва от СДС, която преди Иван Костов е била консервативна партия, след което създава АТАКА, която пък се очертава като консервативно-патриотична партия, печелила няколко поредни избори.

Беше съвсем логично да тръгне разговор между легитимен консерватор като мен и консерватор, който на национална почва е абсолютен лидер, заяви Бареков.

Евродепутатът подчерта, че идеята не е да се създаде коалиция между Бареков и Сидеров, а да се поканят всички партии, включително и двете съуправляващи коалиционни партии – тази на Валери Симеонов и на Красимир Каракачанов.

По думите му поканени могат да се чувстват както СДС, така и всички, които биха желали да се включат към едно такова консервативно обединение, което да се бори за спечелване на следващите избори, за спечелването на поне четири евродепутатски мандата и за победа да на поне две от партиите, представляващи либералното пространство в България – БСП и ДПС.

Бареков прогнозира, че и резултатът на ГЕРБ изобщо няма да е добър на тези избори.

Евродепутатът е категоричен, че предстоящият вот е от изключително значение за развитието на Европа, тъй като пред нея се очертават две опции – едната е пълно ликвидиране на държавите и нациите и оставане на Европейската комисия като един „супер орган”, а другата е – реформи. В тази връзка Бареков подчерта, че е радетел за реформи в ЕС, а не за ликвидация на ЕС.

Ако не се чува нашият глас (б.р. на консерваторите) Европейската комисия ще разруши Европейския съюз, категоричен е той. В момента ЕС се управлява от около 50 хил. бюрократи, които взимат решение вътре в кабинети си. Евродепутатите, които сме 750, избрани пряко от 28 държави, имаме съвещателен орган, следователно Европарламента няма никаква власт, той е един импотентен орган, обясни Бареков.

Коалицията, която искаме с Волен Сидеров да създадем, не е с цел излъчване на поредните евродепутати, а напротив – искаме нашият глас да се чуе, да победим т.нар джендърска идеология, т.н. либерали, хората на Сорос, включително и тези от ГЕРБ, които се опитват да бъдат негови приятели, подчерта евродепутатът.

По думите на Бареков консервативната вълна залива света. Неговата прогноза е, че Унгария предстои да се присъедини към консервативното семейство. Към момента имаме силна полска група, на мястото на британците, които напускат, идват хора от различни нации – от Швеция, от Италия, от Белгия, отбеляза евродепутатът. Шансът да се управлява център-дясно в следващия Европарламент е много голям, това ще даде възможност за много реформи в държавите и за много реформи в ЕС, убеден е той.

Форум на европейско равнище ще се състои този петък в София, обяви още Бареков по време на участието си. От думите му стана ясно, че на него ще присъстват високопоставени лица, като сред тях ще бъде и водещият кандидат на консерваторите за председател на Европейската комисия, член на ръководството на консерваторите и лидер на Алианса на консерваторите и реформистите /АКРЕ/ в цяла Европа и присъдружните партии от целия свят Ян Захрадил.

Съдомакини на събитието ще бъдат Николай Бареков и Волен Сидеров.

По време на конференция г-н Захрадил ще бъде запознат с политическата обстановка у нас и с намерението да се изгради голям патриотично-консервативен блок, който да участва на европейските избори през месец май, да подкрепи водещия кандидат на консерваторите за председател на ЕК и който да се бори за първа политическа сила в Европейския парламент.

В рамките на форума ще бъде представено и социологическо проучване, възложено от Европейския парламент, за това как стоят отделните личности и партии в консервативното пространство и каки са шансовете на този политически субект.

Бареков разкри и още нещо пикантно – предстои партия АТАКА по покана на „Презареди България” да подаде кандидатурата си за членство в Консервативния алианс. Това ще се случи идната седмица по време на най-висшия форум на консерваторите, който ще се състои в Кишинев. Прогнозата на евродепутата е, че кандидатурата ще бъде приета изключително позитивно от консерваторите.

Евродепутатът коментира и инцидента със съпругата на Волен Сидеров. По думите му стана ясно, че часове преди нападението заедно с лидера на АТАКА са обсъждали предстоящия форум. „След като се прибрах вкъщи при жена ми получих обаждане от колегата Байрактаров, че е станал инцидент с Деница на бул. „Сиемоновско шосе”. Аз живея на около пет минути път с кола, с жена ми, която е бременна, се качихме заедно в колата и отидохме да видим какво се случва. Заварихме кавалкада от полиция, катаджии и силно шокираната съпруга на Волен”, разказа Бареков.

От разказа му става ясно, че нападателят се е държал изключително арогантно с всички и най-вече с полицаите. „Първият слух, който се чу, че са служители на някакво посолство, за мен това беше човек, който очевидно е най-малко свързан с някакви военни структури и тайни служби – имаше подготовка, образование, беше хладнокръвен, знаеше български, говореше на английски”, допълни евродепутатът.

На въпрос сериозно ли е министри, включително и премиерът, да мълчат вече няколко дни подред, при положение, че за симулациите на журналиста Димитър Върбанов се вдигнаха всички органи на крак, Бареков заяви, че не е учуден.

По отношение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов предположи, че не е бил в кондиция по това време на денонощието, а по отношение на премиера Борисов – че пасивността му се дължи на уплаха. Целият този инцидент показва, че в България няма държава, категоричен е Бареков.

След като един суданец може да налети на жената на лидера на парламентарната група на управляващата партия в парламента и някакъв друг, циганин ли е бил, луд ли е бил, чужденец ли е бил, българин ли е бил, не знам, може да убие по този начин журналист, аз смятам, че тази държава има много сериозен проблем, допълни евродепутатът.

В тази връзка Бареков подкрепи искането на Сидеров оставка да подаде вътрешният министър Младен Маринов и осъди позицията на Валери Симеонов, според който не може да се иска оставка на министър, избран преди седмица. Г-н Симеонов не знае ли, че в Европа се дават оставки на един ден?!, попита Бареков.