Connect with us

ПОЛИТИКА

Проучване на общественото мнение прогнозира лоши новини за Джо Байдън

Според ново социологическо проучване президентът Джо Байдън може да загуби от бившия президент Доналд Тръмп през 2024 г., дори ако спечели народния вот, т.е. повече общо гласове в абсолютна стойност, Newsweek.

Година преди избирателите да се отправят към урните, ново проучване на Stack Data Strategy, за което съобщава Politico, установи, че Тръмп – най-вероятният претендент на републиканците – би победил Байдън в Избирателната колегия с 292 на 246 гласа, ако изборите се проведат днес. Но фирмата за пазарни проучвания установи, че демократът Байдън продължава да е на път да спечели с малко т.нар. популярен вот – общият брой гласове – 49% срещу 48%.

Тръмп доминира в надпреварата за президентската номинация на републиканците през 2024 г., като продължава да води в проучванията далеч пред съперниците си въпреки четирите обвинения и други правни предизвикателства пред които е изправен бившият президент.

За да изготви прогнозата си, Stack анкетира 15 хил. американци и използва получените данни, за да прогнозира резултатите на щатско ниво. Според Stack прогнозата за победата на Тръмп се основава на това, че той ще си върне четири ключови щата, които спечели през 2016 г., но в които през 2020 г. надделя Байдън: Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Уисконсин.

Тези щати бяха спечелени от Байдън с много малка разлика през 2020 г. Прогнозите за обръщане на предпочитанията за Тръмп също са с малки разлики: Аризона ще спечели с 1,4%, Джорджия – с 3,3%, Пенсилвания – с 2,3%, а Уисконсин – с 0,9%. Макар че според прогнозата на Stack Байдън ще спечели два щата, в които се водят битки, те също остават оспорвани. Прогнозите са, че в Невада Байдън ще спечели с 1,4%, а в Мичиган – с 0,7%.

Според последните проучвания на The New York Times и и изследователския институт на „Сиена Колидж“ Байдън изостава от Тръмп в пет колебаещи се щата. Прогнозата на Stack също така показва, че нито демократите, нито републиканците няма да имат полза от смяната на своя кандидат.

Моделът прогнозира, че Тръмп ще победи губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм и вицепрезидента Камала Харис, докато Байдън би спечелил с разгромна преднина – 359 на 179 гласа, ако губернаторът на Флорида Рон ДеСантис е кандидатът на републиканците.

„Никой не бива да се заблуждава, че Тръмп не може да победи Байдън през 2024 г.“, казва пред Newsweek Томас Гифт, доцент по политически науки и директор на Центъра за изследване на американската политика в University College London, Великобритания. „Всички неотдавнашни проучвания, които видяхме, разбиват на пух и прах схващането, че Тръмп по някакъв начин е неизбираем. Вярно е, че той има таван на подкрепата си. Но също така е вярно, че рейтингът на одобрение на Байдън е ужасяващ, слабо поддържан от прогресивна база, която би искала той дори да не се кандидатира.“

Голямата неизвестна е дали Робърт Кенеди-младши или друг кандидат от трета партия „може да направи големи пробиви“, добави Гифт. „Дори някой, който би могъл да спечели няколко процента от гласовете в някои колебаещи се щати, лесно би могъл да наклони баланса в едната или другата посока“, казва още Гифт.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?