Connect with us

ПОЛИТИКА

„Въвеждаме санкции от Ада“

Ръководителите на разузнавателните служби на САЩ уверяват американците, че заплахата за намеса на Русия на изборите, както и преди, остава. Както предава NBC, специалните служби на САЩ намекват за някакви тайни кибероперации, които се провеждат срещу страните, „месещи“ се в американския избирателен процес.

Тази вечер водещите дейци на националната сигурност и разузнаването на САЩ излязоха на единен фронт, обещавайки да защитят американските избори от нови заплахи, произтичащи от Русия и другите противници.

ДАН КОУТС, директор на националното разузнаване на САЩ: Признаваме заплахата, тя е реална, както и преди я има. Ще направим всичко по силите си да имаме легитимни избори, достойни за доверие от американския народ.

Само три месеца преди междинните избори за Конгрес официалните лица подробно разгазват за всеобхващащата руска кампания, насочена към отслабването и разделянето на САЩ.

КРИСТОФЪР РЕЙ, директор на ФБР: Не трябва да таим илюзии: тази заплаха е широка и дълбока.

КИРСТЕН НИЛСЕН, министър на вътрешната сигурност на САЩ: Под прицел е самата ни демокрация.

Чиновниците отбелязват, че в последно време усилията на Русия не са толкова енергични, като пред 2016 г., но според тях при президента Тръмп реакцията ще бъде по-категорична.

ДАН КОУТС: В последствие решихме твърдо, че нашата основна задача е да не допускаме това отново. Хвърляме за това всички сили.

Но не може да не се забележи отсъствието на върховния главнокомандващ, който преди две седмици, както преди, подлага на съмнение руската намеса.

ЖУРНАЛИСТ: Русия Все още ли предприема атаки срещу Съединените щати?

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Не.

Стоейки редом до Владимир Путин, той, струва ни се, отхвърли доводите на разузнавателната общност за това, че през 2016 г. Русия наистина се е намесвала.

ДОНАЛД ТРЪМП: Казвам ви, че президентът Путин днес отричаше всичко извънредно мощно…

Питаха директора на ФБР как се отнасят американците към днешното предупреждение на разузнаването за нееднократните нападки на президента към неговото ведомство.

КРИСТОФЪР РЕЙ: Мога да уверя американския народ, че сътрудниците на ФБР, започвайки от директора и отивайки надолу, ще следват своята клетва и ще вършат своята работа.

И те намекнаха за нова стратегия: те ще провеждат тайни кибероперации срещу противниците, опитващи се да се месят в американските избори.

ПОЛ НАКАСОНЕ, директор на АНБ: Няма да се впускам в подробности. Ще кажа само, че имаме добре обучени, подготвени и много способни сътрудници.

Дата на излизане в ефир – 2 август 2018 година.