Connect with us

ПОЛИТИКА

€700 милиона е изплатила Германия за 2 месеца, за „връщане на бeжaнцu“… Не казват на кого..

700 милиона евро е изплатило немското правителство за 2 месеца по перо „връщане на мигранти по Дъблинския регламент“.

Това стана ясно по време на отчет на бюджета в Комисията в Бундестага.

Финансовият министър уточни, че става дума за двустранни и многостранни споразумения, както и за прилагане на Дъблинския регламент директно, т.е. без споразумение.

Председателят на Комисията попита на кои държави са преведени парите, и получи отговор, че по искане на „съответните партньори“, това е класифицирана информация. Т.е. може да се съобщи само на закрито заседание.

Никой от депутатите не поиска, очевидно разбираха, че дискретността е в тяхна полза.

Така сигурното е, че „някой“ вече е усвоил 700 милиона евро, но не е ясно кой.

По Дъблинския регламент мигранти могат да се връщат само в Италия, Гърция и България.

Междувременно, немски медии и правозащитни НПО създадоха нов скандал, след като обявиха, че 20 хиляди мигранти официално са депортирани от Германия, но никой не знае къде са отишли.

„Съгласно данните на МВР, 20,921 души вече не се намират на територията на Германия. Пише, че са върнати, съгласно „Дъблинския регламент“.

Но никоя страна-членка на ЕС не признава да ги е приела. Къде са тези хора? В морето ли са изхвърлени?“ – попита Ханс Зиндел Бромак от организацията „Право на живот на всеки“.

В същото време журналисти от водещи вестници зададоха официален въпрос до канцлерството, след като от МВР отказаха да дадат повече информация.

Министърът Зеехофер е основен радетел на изселването, и отказва да съобщи повече, от минимума, който го задължава законът.

От ведомството на Меркел засега също няма отговор.

Съгласно Дъблинския регламент, мигрантите се връщат в първата страна, в която са регистрирани. Това са Италия, Гърция и България.

Италия и Гърция обаче се правят на „луди“ и изобщо не регистрират никого, за да не им го връщат после.

Основната група регистрирани мигранти (около 60 хиляди) са от България.

За тях е най-лесно да бъдат върнати.

Бойко Борисов категорично отрича да е приемал мигранти, и дори вчера парламентът гласува специално решение да не се приемат.

Но слухове, че тайно пристигат самолети на военни летища, пълзят от седмици.

Този теч на информация вбеси министър Каракачанов, доста повече отколкото ако наистина беше чиста фалшива новина. Той нареди ДАНС да започне разследване.

Това наведе много хора на мисълта, че може наистина да има нещо „гнило“ и властта тайно да приема мигранти.

А българин живеещ в Германия, казващ се Веселин Попов, съобщи в профила си:

„Ако някой се хвали че не е приел от върнатите бежанци от германия в България не му вярвайте.Тук Зеехофер всеки ден по Тв се хвали колко е върнал по държава по първа регистрация.Тъй че при вас са.Щом са регистрирани първо в България. “