Connect with us

ПОЛИТИКА

Турция стана президентска държава!

Днес, Турция прави преход от парламентарна система на управление към президентска република.

В 16.00 часа президентът Реджеп Тайип Ердоган ще положи клетва в Меджлиса, с което де факто парламентарният управленски модел отива в историята.

В двореца „Аксарай“ в Анкара ще бъде организирана пищна церемония по случай встъпването на длъжност на президента.

По време на церемонията президентът Ердоган ще бъде посрещнат тържествено с османски маршове, ще бъдат изстреляни 101 топовни салюта, а на участниците в церемонията ще бъдат раздадени монети от 1 турска лира, изработена специално за случая.

На тържествената церемония, която ще се състои след клетвата на президента Ердоган в парламента, ще участват държавни лидери от двайсет и две страни, сред които и българският президент Румен Радев.

След клетвата си в Меджлиса Ердоган ще посети Мавзолеят на Ататюрк, после ще влезе в двореца, съпроводен от кавалерийска рота под звуците на османски маршове.

По време на влизането на Ердоган в президентския дворец „Аксарай“, ще бъдат изстреляни 101 топовни салюта. По още толкова ще се изстрелят и в щабовете на сухопътните войски и военноморските сили.

На церемонията, на която се очаква да присъстват около десет хиляди души ще свирят симфоничният оркестър към президентството, Турският хор за класическа музика на президентсвото, Хармоничният оркестър на Турските въоръжени сили, Военният оркестър на армията.

На гостите ще бъдат подарени специално изработени монети от 1 турска лира, декорирани с двореца и други символи, напомнящи за събитието. Част от тези монети ще влязат в обръщение. Ще бъдат отпечатани и специални марки.