Connect with us

ПАРИ

Telegraph: Китай обвинява САЩ за «колонизация» на световния пазар

Държавният китайски вестник твърди, че като налагат санкции срещу Huawei и други големи компании, САЩ се опитват да премахнат силен претендент в борбата за световно господство на пазара пише The Telegraph. Вашингтон обвинява китайските производители в съучастие в престъпните действия на правителството и заплахата за националната сигурност, използвайки това извинение за оказване на икономически натиск върху Пекин.

Финансираният от държавата вестник „China Daily“ обвини САЩ, че се опитват да „колонизират глобалния бизнес“ с помощта на санкции срещу телекомуникационния гигант Huawei и други китайски компании, съобщава The Telegraph.

Изданието твърди, че нападките на САЩ срещу производителя на устройства за видеонаблюдение Hikvision имат за цел да обявят „високите морални стандарти“ на страната, за да прокарат политическия курс на Вашингтон. От своя страна, официалният представител на МВнР на Китай Лу Кан изобличи лицемерието на американските политици, които „съчиняват небивалици, основани на субективни предположения, и се опитват да заблудят американския народ“.

Според The Telegraph, активистите поискаха от САЩ да наложат санкции в отговор на притесненията на членове на мюсюлмански малцинства, предимно живеещи в северозападната част на Китай. В този регион широко се използва технологията за видеонаблюдение и повече от един милион души се държат в поправителни лагери.

Според информация на The New York Times, Hikvision може да бъде включен в черния списък, което сериозно ще ограничи сътрудничеството на организацията с американските компании. Преди седмица забраните за продажбата на компютърни чипове и други компоненти засегнаха Huawei, който също беше в същия списък поради близостта му до китайското правителство. Вашингтон издаде предупреждение, че компанията може да бъде принудена да шпионира потребителите. Говорител на Huawei многократно отричаше тези твърдения.

Освен това, съобщава британският вестник, Microsoft забрани на Huawei да използва софтуера му и махна компютрите на компанията от подборката в своя онлайн магазин, лишавайки купувачите от възможността да ги закупят. Едновременно с това, миналата седмица китайският производител получи 90-дневна отсрочка на налагането на санкции, което ще позволи на Google, доставчиците на интернет услуги и другите компании да работят с Huawei, за да осигурят достъп на устройствата до мрежата.

Изданието напомня, че администрацията на Тръмп повиши митата за стоки от Китай на стойност $200 млрд. до 25% и планира да разшири митата върху останалия внос на стойност $300 млрд. годишно. От своя страна Пекин въведе по-високи мита за американските продукти за $110 млрд. годишно и е готов да предприеме допълнителни мерки за защита на националните си интереси.