Connect with us

ПАРИ

Кабинетът одобри безлимитното вдигане на цените за строителите

В тазгодишния бюджет обаче няма предвидени средства, за да се подсигури индексацията

Вдигането на цените на строителни договори заради инфлацията вече е възможно. На днешното си заседание Министерският съвет прие и одобри методиката, която бе изготвена от регионалното министерство и бе пусната за обществено обсъждане в началото на септември.

Въпросната методика не предвижда таван на увеличението на цените на вложените материали при строителството на пътища, жп инфраструктура, ВиК съоръжения, дори и сградно строителство. За начална дата на наличие на инфлация се приема 31 декември 2020 г., а на изменение ще подлежат всички строителни договори, по които са се извършвали дейности след 30 юни 2021 г. Това е периодът, през които цените на строителните материали поскъпнаха значително заради пандемията.

Индексацията стана възможна след като 47-ото Народно събрание в последния момент прие промени в Закона за обществените поръчки. Именно тогава депутатите дадоха възможност на Министерския съвет да изготви и приеме въпросната методика.

В тазгодишния бюджет обаче няма предвидени средства, за да се подсигури индексацията. По време на едно от обсъжданията в парламента стана ясно, че проектите, които се финансират с европейски средства, могат да бъдат индексирани без проблем, защото по всяка една програма има заделен ресурс. Тогава бившият регионален министър Гроздан Караджов заяви, че строителството на обекти по общините е спряло, защото изпълнителите отказват да работят на ниски цени. Изготвената тогава методика от МРРБ, която предвиждаше таван от 15%, не бе приета от депутатите.