Connect with us

НОВИНИ

Русия два пъти спасява репутацията на Саудитска Арабия

Москва вече втори път помага на Саудитска Арабия да спаси репутацията си пред света, пише британската преса.
Става дума за прехвърлянето на световния шахматен шампионат по бърз шах и блиц от Саудитска Арабия в Русия. The Guardian пише, че първо Русия помогна на саудитците да спасят репутацията си, изпращайки внушителна делегация на инвестиционния форум, в който представители на САЩ и Европа отказаха да участват. В по-малък мащаб Москва отново спаси Саудитска Арабия, като прие шампионата. При това Саудитска Арабия ще остане спонсор на шампионата.
The Guardian отбелязва, че отказът на правото на Рияд да проведе турнира е друг елемент на натиск върху Саудитска Арабия, въпреки че причината за това решение на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) не е убийството на саудитския журналист Джамал Хашукджи, а отказът на саудитските власти да издадат виза на израелските шахматисти.
Изданието подчертава ролята на новия ръководител на ФИДЕ Аркадий Дворкович за прехвърлянето на шампионата. Самият Дворкович обясни, че подобна ситуация е форсмажорна и провеждането на турнири в Русия няма да стане „обичайна практика“. Той обаче отбелязва, че „Русия е страна с велики шахматни традиции“. Според Дворкович той е убеден, че в случай на някакви проблеми „Русия винаги може да помогне“.
Решението за прехвърляне на турнира в Русия бе взето съвместно с Шахматната федерация на Саудитска Арабия. Сделката е проверка за способността на Дворкович да се справи със сложните организационни и политически проблеми на международния шах, пише вестникът.
Guardian припомня, че медиите критикуват Дворкович за лобистките усилия на руското правителство, когато той е избран за глава на ФИДЕ, но Дворкович подчерта, че подобни обвинения могат да предизвикат само смях, защото такава подкрепа е често срещана. За руските власти беше „нормално“ публично да подкрепят руския кандидат, каза той.
През октомври бившият заместник-председател на руското правителство Дворкович стана президент на Международната федерация по шахмат.