Connect with us

КОМЕНТАРИ

Предимството да си глупак

Глупавите често са обект на присмех, но ако се замислим, точно те са сред печелившите. Те не просто са защитени от провали, от всевъзможни неприятности, а успешно се реализират на сцената на своя живот.
Те не са самотни
В света има истинска епидемия от самота, но точно глупавите си намират партньори без никакви проблеми. Някои ги предпочитат за да си ги командват.

Други ги търсят от състрадателност – защото са добри души. Трети пък ги прибират от любопитство, за да видят, какво ще се получи от връзката им. Що се отнася до глупавите, на тях им е все тая, с кого ще си съжителстват.
Те пестят жизнената си енергия
Умните се вълнуват за замърсяването на природата, докато глупавите просто хвърлят отпадъците през прозорците. Умните ги терзаят децата, които пушат или посръбват от шишето с ракия – глупавите просто не ги забелязват.

Умните побесняват, когато в 2 часа след полунощ съседите от 6 етаж пускат чалгата за поредния си купон, докато глупавите блажено си похъркват. Умните се притесняват накъде ще тръгне страната, след като отново са избрани същите тарикати – глупавите дори не знаят, за кого са гласували. Затова точно те пестят енергията си.

Сигурни са в един все по-несигурен свят
Откъдето и да го гледаме рисковете за живота ни не намаляват, а само нарастват. Фалират банки, провалят се правителства, в криза е здравеопазването, образованието… Престъпността и тероризма стремително нарастват, а и мизерията не остава по-назад от тях.

Но кой всъщност е най-застрашен от това, което се случва? Умният! На него като нищо ще му заключат и ръцете в белезници. Точно това се случи с професора по икономика в университета в Пенсилвания италианеца Гуидо Мензио. Човекът се занимавал с любимата си дейност – решаване на диференциални уравнения преди полета от Филаделфия до Сиракюз.

Но седящата до него бдителна американка, чиито познания в тази материя са колкото и моите, помислила знаците за арабско писмо. И ужасена незабавно алармирала екипажа на самолета: та сред нас има терорист! Дошлите полицаи свалили професора и го отвели, където трябва, за да го проверят що за птица е. А глуповатата американка освен адмирациите на пътниците, била поощрена от авиокомпанията за проявената бдителност.

Тях не ги заплашва безработица
По-големи шансове да бъдат назначени на хубава работа имат глупавите, а не умните. Проучвания установяват: неуверените в себе си мениджъри търсят точно глупави хора. Така те са сигурни, че няма да имат конкуренти сред своите подчинени. И тъй като в света расте броя на бездарните началници на всевъзможни постове, глупавите хора за разлика от умниците няма как да останат без работа.

Най-малкото, защото на техния фон всеки посредствен началник ще се чувства поне като Алберт Айнщайн.
За тях са запазени постове във властта
Глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави. Затова те са склонни да надценяват способностите си, докато умните ги подценяват.

Глупавите не са объркани или дезориентирани, точно обратното – те са самоуверени, защото си мислят, че знаят. Не случайно те идеално подхождат за работа във всевъзможни властови структури – публична тайна е, че точно там те доминират. Ще ви бъде много трудно, ако не и невъзможно, да попаднете сред властимащи, ако сте истински интелектуалец. Но колкото сте по-глупават, толкова повече са шансовете ви да станете депутат, министър или поне кмет.

Те преуспяват в бизнеса
Да си умен е вредно, особено, ако си в бизнеса. Там преуспяваш, ако умееш да общуваш и своевременно да вземаш правилните решения. Но прекалено умните се изразяват твърде сложно, а това затруднява комуникацията им с останалите. На умния му е скучно да си говори с глупавия, а пък за него е неразбираемо това, което му казва умника.

В бизнеса често се налага буквално за минути да вземаш решения и за глупавия това е много лесно. Трудно е за умния: той трябва да определи проблема, да анализира промените в ситуацията, да оцени перспективите, да се консултира с различни източници… И в резултат на всички тези мисловни операции очерталата се възможност обикновено е пропусната.

Умникът със сигурност ще се панира в кризисна ситуация, докато глупавия ще продължи да се занимава с делата си, без да я забелязва. Той е ефективен, защото докато умника съзерцава и размишлява, той просто действа.
Един мъдър човек – херцог Франсоа дьо Ларошфуко, е забелязал тази истина още преди повече от четири века:
– Има случаи в живота, когато за да се измъкнеш от тях, ще ти помогне само глупостта!

Затова има много богати глупави хора и твърде много бедни интелектуалци.
Те живеят по-дълго
Цар Соломон управлява обединеното Еврейско царство в средата на 10 век пр.н.е. В Библията е възхваляван за своята мъдрост, богатство и могъщество. Но на него принадлежат думите “знанията умножават скръбта”.

В наше време учени глави установиха, че хората с висше образование много по-често страдат от стрес в сравнение с необразованите хора. Глупавите водят тих, невъзмутим живот. Те са здрави и щастливи, за разлика от интелигентните, които витаят в собствените си страхове.

Глупакът се наслаждава на момента, той няма време да мисли за бъдещето, защото изцяло е потопен в радостите на настоящето. При това бъдещето е непредсказуемо и много далечно. Умните са депресирани, тревожни, неспокойни, защото си мислят и за това, което ни очаква утре. Те търсят невидимото, защото то има особена стойност за тях. И не случайно точно те най-вече се самоубиват. Докато глупавите са в хармония със себе си и живеят дълго.

А коя е причината всъщност за това?
Ами те просто не знаят, че живота е кратък.