Connect with us

КОМЕНТАРИ

Калпави началници

Институциите у нас си умират да дават пари и данни на чужденци, експерти и разнообразни агенти. Понеже сами отказват да признаят какво им куца, все разчитат на друг за оценки.

Само преди няколко месеца изскочи доклад за структурно-функционалния анализ на системата на МВР. Оказа се, че проблемите във ведомството може да идват не от лошо изпълнение, а от неправилно формулирани от ръководителите задачи. Като проблем бяха посочени неефективното харчене на бюджета и администрацията, която на места е раздута, а на други – недостатъчна. След това анализът, за който МВР похарчи малко над 30 бона, рязко бе засекретен.

Сега и Световната банка ни смъмри за раздута администрация. Според нея, ако орежем чиновниците и свием областните дирекции на МВР, ще напълним държавния бюджет с милиони. Банката обаче не ще да назначаваме полицаи. Средно на човек от населението униформените у нас били горе-долу колкото в другите страни от ЕС. Сега управляващите има с какво да оправдават все така неизпълненото обещание за „полицай във всяко населено място“. Бабите на село – кучета ги яли. Общините ще даряват МВР с бензин за обикалящи патрулки, белким уплашат неспящите апаши.

Чужденците казват, че някои ОДМВР се справят много зле с разкриването на престъпления. Има и големи разлики в харчовете на структурите за ток и вода. Световната банка не го казва директно, но май пак изводът е, че някой ръководител не си върши работата. Защо иначе едни дирекции ще са отличници, а други ще изостават? Защо едни харчат повече, а други са по-пестеливи? Кой ги контролира?
Знаем, че сме държава на администрацията. Как иначе ще се контролират избиратели? Дали пък някой ден ще се направи все пак така чаканата оптимизация на чиновниците? Със сигурност обаче ще останат и много „директори на водопади“, които са слушкали, когато е трябвало. Ако ще и да са калпави началници.