Connect with us

КОМЕНТАРИ

На идиоти ли ни правят, или пак ще крадат?!

Това, което имаме като ограда срещу дивите прасета, идващи от Румъния, както би се изразил Особената форма на главата, е това, което имаме на снимката.

Я кажете сега, тая „ограда“ като от олигофрени ли е правена, или от апаши, дето и от нея краднат?!, риторично пита сайтът “Афера.

Повечето коментари в мрежата са доста саркастични и критични към новото съоръжение, с което властите решиха да спират чумата от Румъния…

А ето информацията за нея:

Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра.

Създаването на щаба е с цел предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете, съобщават от земеделското министерство.

Изграждането на оградата започна на две места, предстои да започне и в трети участък.

“Първоначално смятахме да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри”, обясни министър Порожанов.

Така общата й стойност нямало да надвишава 100 000 лв.

Министърът на земеделието информира, че Българската агенция за безопасност на храните е в постоянен контакт с румънските власти. Всички мерки, които се предприемат са стандартни и са за целия Европейски съюз. Той каза още, че контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от гранична полиция.