Connect with us

ФОКУС

Удивителната манипулация, която ни се сервива всеки ден

Да мислим критично

означава да правим обмислени преценки, в които има логика. В наши дни светът отново полудя по фалшиви новини, манипулирани данни и всякакви други конспиративни теории.
И това дава възможност на властите да налагат всякакви мерки с пълно единодушие. То е начин на мислене, при който ние приемаме аргументи и заключения прибързано, преди да сме ги оспорили и обмислили.

Разговорът

Това изисква любопитство, скептицизъм и скромност, твърдят позитивно настоени автори. Други просто се доверяват на поредната сводка за живи и мъртви, за заразени и незаразени и всичко е точно.
Хората, прилагащи критично мислене са тези, които се питат откъде идва съответна информация? Дали тя е основана на доказателства, дали има други алтернативни възможности или е просто факт?
Има три термина, които най-често биват използвани, за да предотвратят това, на което ставаме свидетели тези дни.

Конспиративен теоретик

Този термин се използва толкова често и свободно, че вече е изгубил всякакъв смисъл. Но ако се вгледаме в значението му по-дълбоко той описва човек, който се опитва да разбере несправедливостите в света.
Той се вглежда в неудобните факти в търсене на негативно влияние, което днес е навсякъде. Конспиративен теоретик се е превърнал в уронващ термин, който бива приписван на всеки, отказващ да приеме „правилната“ версията.
Щом лепнат на някого прозвището „конспиративен теоретик“ неговото мнение автоматично бива счетено за недопустимо, още преди то да бъде обсъдено и обмислено.

Алтернативен

Виждаме етикета „алтернативен“, или „alt“, да се използва все повече и повече, като описание на нещо, което не съответства на общоприетите стандарти.
Алтернативни медии, алтернативни новини, алтернативна медицина и др. Посланието, което се опитват да ни втълпят тук е, че общоприетото е безопасното и правилното.
Когато повечето хора видят тази дума те реагират със страх, ярост и неразбиране, дори и да става въпрос за сложни и чувствителни въпроси, които си струва да бъдат изследвани и обсъждани.

Реч на омразата

Това е любим термин на политици с различни цветове. Все пак, какво би било по-опасно от омразата?
„Речта на омразата“ не е същото нещо като престъплението от омраза. Словото е просто това, слово.

То не може да нанесе физическа вреда

Но нанася една от най-дълбоките рани. Повече отколкото да получите два шамара на вратата за сбогом.
Интересно е как хората използват този термин толкова свободно, сякаш словото може да е престъпление. Една от главните ценности на свободния човек е неговата свобода на изразяване.
Като човешки същества ние не виждаме света по един и същи начин и някога не бихме могли. „Реч на омразата“ е един от най-подвеждащите и неясни термини в лексикона на политици и медии.
Ето защо е добре да внимаваме с храната, която ни сервиват така удобно всеки ден. При това на най-висока цена. Нашата свободна душа.

ВАЖНО!!! Фейсбук ни ограничава заради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще достигат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Подходяща музика за любителите на йога.