Connect with us

БЪЛГАРИЯ

Правителството обмисля ограничаване с 30% на „Марица-изток“, затваряне на „Бобов дол“ и „Брикел“

До края на юли България трябва да представи в Брюксел окончателните си предложения за промени в Плана за възстановяване, за да има шанс да продължи да усвоява парите по него, пише „Капитал“. Още през януари предишният парламент задължи правителството да започне преговори с Европейската комисия по някои от параметрите в плана, като най-ключовото беше да отпадне изискването за ограничаване на дейността на въглищните Топлоектрически централи (ТЕЦ) до 2026 г. На 23 юни в Народното събрание премиерът Николай Денков заяви, че по време на служебното правителство няма почти никакъв напредък за промени в плана в съответствие с решението на Народното събрание.

Този процес се водеше от служебния кабинет на президента Румен Радев в последните месеци, но нямаше публична информация как точно вървят преговорите, какви промени се обсъждат и въобще какви са шансовете за планираните изменения. С встъпването в длъжност на кабинета „Денков“ явно има раздвижване по темата, тъй като неофициално се появи проект за изменение на плана за възстановяване, изработен от Министерството на енергетиката. В документа, с който „Капитал“ разполага, обаче има много по-различни неща от тези, които Народното събрание даде мандат да се искат. Например вместо отпадане на ангажимент за въглищните централи се предлага намаляване на работата на ТЕЦ-овете в комплекса „Марица-изток“ и спиране на дейността на „Бобов дол“ и „Брикел“ (макар и да не са споменати конкретно). Включено е още отпадане на въглищата като гориво в топлофикациите до 2030 г., което може да остави хората в градове като Перник, Русе и Сливен без парно.

Това се разминава с гласуваното от депутатите решение в началото на януари, което целеше пълно запазване на въглищните мощности. Но пък то беше взето под натиска на протести и преди задаващите се парламентарните избори, което подтикна депутатите към популизъм. В началото на май дори служебният енергиен министър Росен Христов призна, че изискването е непосилно и централите в „Марица-изток“ може да съществуват само като балансиращи мощности, защото няма кой да купува скъпия им ток. Това се потвърждава през последните два месеца, в които без каквито и да е ограничения дейността на ТЕЦ-овете в страната е намаляла наполовина заради спадащите цени на енергията. Така че от тази гледна точка новите предложения изглеждат по-постижими.

Въпреки това според Делян Добрев от ГЕРБ така предложеният вариант за промени, който е предварителен и все още се обсъжда, е в противоречие на решението на Народното събрание от януари тази година. „По тази причина ще предложим още следващата седмица да има изслушване на енергийния министър, за да разберем защо се работи в тази посока“, казва той в кулоарите на парламента в сряда (12 юли).

А дори тези промени да бъдат изяснени и одобрени бързо, няма гаранция, че до края на тази година България ще може да получи нов транш по плана за възстановяване. По график имаме право на плащане от 724 млн. евро, но за него са нужни още куп реформи, които парламентът и министерствата трябва да изпълнят.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА