Connect with us

АНАЛИЗИ

Финансовото Гестапо обезпечено с все по-удобни за него закони

Антикорупционната комисия – предизборно разтоварване и натоварване
„Казано иначе – промените на Данаил Кирилов разтоварват антикорупционната комисия от едно неносещо слава задължение, но я натоварват с желаното от нея най-безотговорно упражняване на безконтролна и безсрочна власт. И то в навечерието, да повторя, на избори за общинско управление.
Всеки да си прави изводите. И сметката да си прави всеки.“Финансовото Гестапо“, каквото име си заслужи КПКОНПИ, е на поста си, обезпечено с все по-удобни за него закони.“
Данаил Кирилов, председател на правната комисия (в средата), вдясно зам.-председателят Хамид Хамид
Докато се дивяхме на светкавично внесения преди седмица от Данаил Кирилов (ГЕРБ) проект за промени на антикорупционния закон, който беше приет на първо четене с цел да обезсили тълкувателното решение на Върховния касационен съд, вчера неуморният председател на правната комисия (Кирилов) внесе заедно със зам.-председателя Хамид Хамид втори проект за промени.
Общинските съветници да се извадят от антикорупционния закон, тоест от подлежащите на проверка от антикорупционната комисия (КПКОНПИ), и за тях да отпадне задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси.
Това предлагат ГЕРБ и ДПС с новите проектопромени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. С две думи – в рамките на седмица два проекта за промени на приетият в началото на годината закон.
Мотивът на вносителите: общинските съветници са твърде много – над 5400 души, и е непосилно да бъдат проконтролирани.
Мотивът е съмнителен: първо, публична тайна е, че най-масовата корупция е на общинско ниво и от нея си патят най-много българи. И наред с това – след по-малко от година предстоят местни избори. Да се извадят точно общинските съветници от проверки означава да останат непроверени сигнали за „необяснимо имущество“ на лица, които евентуално ще бъдат издигнати на новите избори за местна власт.
Поправката на Кирилов и Хамид на практика издига чадър над тях и им дава картбланш да продължат необезпокоявано да си трупат „необяснимо имущество“, както се изразява законът.
Мотивът, че е непосилно за антикорупционната комисия да проверява такъв голям брой общински съветници, не издържа пред целта на предишния проект на Кирилов –
да се натовари КПКОНПИ с на практика безсрочни проверки, но да се разтовари от общинските съветници
Излиза, че няма пречки на антикорупционната комисия да й се възложат задачи, за да бъде обезсилено тълкувателното решение на ВКС, което указа, че при прекратяване на наказателното производство (ако то е било поводът за конфискационна процедура), прекратява се и конфискацията. Което натоварва комисията с безкрайни всъщност проверки. Тя ще се справи значи. Но няма да се справи с проверките и на общинските съветници, защото са много, въпреки че комисията има териториални подразделения.
И защо едното комисията може, а с другото е затруднена?
При безкрайните проверки КПКОНПИ проверява обичайно нашумели имена, атрактивни за пропагандното обезпечаване на дейността й, и сама си ги избира, неясно на какъв принцип и по каква методика установява необяснимото имущество.
Дали ще са Баневи, за да ни покажат и лукса, в който са живели, ама е дошъл Видовден, нали (мехлем за изтерзаните души на населението пред телевизора), или Арабаджиеви, които май никой не издирва, а може и председателят на ВКС, но никога например Пеевски: комисията, разбирай Пламен Георгиев, си решава „кой за какво“ и шефът влиза автоматично в централните новини, за да каже каквото си поиска. И даже да обяви заплашително, че „сега ще се разбере кой на коя страна стои – ако подкрепи или не подкрепи предложенията на Кирилов“.
Казано иначе – промените на Данаил Кирилов разтоварват антикорупционната комисия от едно неносещо слава задължение, но я натоварват с желаното от нея най-безотговорно упражняване на безконтролна и безсрочна власт. И то в навечерието, да повторя, на избори за общинско управление.
Всеки да си прави изводите. И сметката да си прави всеки.“Финансовото Гестапо“, каквото име си заслужи КПКОНПИ, е на поста си, обезпечено с все по-удобни за него закони.