Connect with us

АНАЛИЗИ

По всичко личи: „Китай наложи волята си над САЩ“

Блинкен след срещата със Си: „Не подкрепяме независимостта на Тайван“!

Държавния департамент полегна на Пекин и не се спомена нито Тайван, нито войната в Украйна в изявлението си още след първия ден на посещението.

Въпреки това Си Цзинпин държа под напрежение и Ройтерс и Държавния департамент, които до последния момент не бяха сигурни, но се надяваха Блинкън да бъде приет от китайския президент Си Цзинпин.

Ройтерс неколкократно в последните дни подчертаваше,че такава среща се очаквала,но не била потвърдена.

Доста време Пекин отказваше всякакви контакти на високо равнище и дори между военните министри.

„Вашингтон не подкрепя независимостта на Тайван“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на среща с китайския президент Си Дзинпин.

„САЩ не подкрепят независимостта на Тайван и нямат намерение да влизат в конфликт с Китай“, заяви американският служител. Той заяви, че Съединените щати не се стремят към нова Студена война и не искат да променят системата на Китай.

Китай „тънко“ се подигра на Блинкен в началото на официалното му посещение в Пекин. Първите минути на срещата бяха трудни за Блинкен. Китайците дадоха на Блинкен повече от скромен прием: липсата на кортежи, песни и танци.

Първата точка от двудневния престой на Блинкен в Пекин беше среща с китайския външен министър Цин Ган.

Агенция Ройтерс забеляза някои подигравки от страна на домакините тук. Китайският дипломат посрещна Блинкен и групата му на вратата на сградата, а не вътре, както е обичайно. Малко по-късно те размениха няколко незначителни фрази за миналото пътуване от Вашингтон до Пекин, стиснаха си ръцете, направиха снимки под знамената на Съединените щати и Китай и след това се отправиха към конферентната зала, без да дадат нито един коментар на репортерите.

Срещата, потвърдена едва в последния момент, се състоя на втория ден от пътуването на американския пратеник в Китай. Си определи разговорите като „много добри“ и заяви, че „двете страни са постигнали напредък и съгласие по някои конкретни въпроси“, предаде ДПА.

„Взаимодействието между държавите винаги трябва да се основава на взаимно уважение и искреност“, каза Си и добави, че се надява посещението на Блинкън да помогне за „стабилизирането на китайско-американските отношения“.

Си Дзинпин изрази надежда, че страните могат да преодолеят трудностите в отношенията, тъй като съревнованието на големите сили не е в съответствие с времето. За тази цел САЩ трябва да уважават Китай и да не накърняват законните права и интереси на страната, посочи китайският президент. В същото време Китай, продължи той, няма да оспорва американската страна и призова Вашингтон да заеме прагматична позиция и да работи с Пекин в същата посока.

„Бъдещето и съдбата на човечеството зависят от това дали САЩ и Китай могат да намерят правилния път за съвместно съществуване“, подчерта китайският лидер.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА