Connect with us

АНАЛИЗИ

Урсула цинично заплаши Китай, Макрон се държа като простак

Френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заминаха за Китай. За да изпълнят заповедтта на Байдън за вбиване на клин между Москва и Пекин.

Посещението на френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Китай изглежда най-малкото странно. Визитата на Макрон е държавна и затова ще бъде приета по съответния протокол. А от каква страна е фон дер Лайен, е трудно да се разбере.

А обясненията на официалния представител на Европейската комисия Ерик Мамер, че „президентът Макрон я покани да отиде с него – и тя се съгласи“, освен усмивка, не предизвикват нищо. Според Макрон той би искал „да представи единния глас на Европейския съюз пред Пекин“.

От гледна точка на китайците изглежда най-малкото неуважително. Държавното посещение на Макрон беше договорено, а не двойното посещение на Макрон с фон дер Лайен за зареждане.

Китайците са скрупульозни по отношение на протокола, всякакви символи и дреболии в международната политика, те не смятат за дреболии. Затова се създава впечатлението, че Макрон умишлено се натъква на развалянето на всякакви споразумения, които смята да постигне.

А той искаше нищо по-малко от това да забие клин между Русия и Китай, които изграждат траен съюз в лицето на Вашингтон, който губи ролята си на световен хегемон.

„Искаме Китай на наша страна да окаже натиск върху Русия“, Макрон каза преди пътуването.

Благодаря ви за откровеността

Макрон обаче не можеше да си направи труда да декларира целите на визитата си. Той е просто пратеник на администрацията във Вашингтон. Може да се предположи, че Макрон иска предварително да привлече подкрепата на Китай като гигантски пазар с огромно търсене и в същото време гигантски производител на стоки, необходими на Франция и цяла Европа.

Ръстът на китайската икономика, нейните външноикономически връзки и спадът на този фон на подобни показатели в САЩ се изразяват най-малко във факта, че Китай изпреварва САЩ по отношение на търговията с Европейския съюз от няколко години.

И затова е напълно разбираемо, че Макрон ще обсъди тази тема от взаимен интерес със Си Дзинпин. Но задача номер 1, дадена на Макрон от американските му началници, не е това, а да посее семената на раздора между Москва и Пекин.

Но има проблем. Самите държави не могат да направят това. Президентът на Китай не желае да общува с президента на САЩ. Си просто игнорира Байдън. Наскоро говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че Байдън има желание да разговаря със Си Дзинпин, но че китайският лидер засега е „доста зает“.

Както Ройтерс отбеляза в тази връзка, разговорът между Си Дзинпин и Байдън може да бъде „първата стъпка“ в нормализирането на отношенията между Пекин и Вашингтон. Но въпреки усилията на американската дипломация, Китай „не прояви особен интерес“ към тази идея.

Но как да стане? Американците са в беда. Си пътува до Москва и проведе приятелски разговор с Путин. Много са решили, но какво точно не им е ясно на американците. Те знаят само, че техният кошмар за съюз между Русия и Китай се е превърнал в реалност, която трябва да бъде разрушена.

Или поне да разберат подробностите от разговорите между Путин и Си и докъде смятат да стигнат Москва и Пекин в „приятелството си срещу САЩ“. Такава е приблизителната мисъл на стратезите от Белия дом.

Но тъй като самите Съединени щати не могат да се намесят поради „заетостта“ на председателя на КНР, те изпращат при него „договарящия се“ Макрон. Освен това, придружен от шефа на Европейската комисия, което трябва да демонстрира, че Макрон не говори за себе си, а за целия Европейски съюз.

Отделно за „гинеколога на цяла Европа“

На пръв поглед посещението на фон дер Лайен в Китай също изглежда абсолютно абсурдно, ако се вярва на декларираните намерения да „представи единния глас на Европейския съюз пред Пекин“.

В навечерието на това посещение, на 30 март, ръководителят на ЕК говори в Института по синология на Меркатор, опитвайки се да критикува „визията на Китай за нов световен ред“, която противоречи на тази, която колективният Запад се опитва да защитава. Фон дер Лайен не се съгласи, че Китай вижда себе си като център на новия световен ред.

„Видяхме това в позицията на Китай, който демонстрира алтернативна визия за световния ред, в който индивидуалните права са подчинени на националната сигурност, в който сигурността и икономиката имат предимство пред политическите и гражданските права“, каза фон дер Лайен.

В същото време ръководителят на Европейската комисия се опита да научи Пекин как да се държи във вътрешните работи.

„Европа трябва да бъде по-смела по отношение на Китай, който стана по-репресивен у дома и по-настоятелен в чужбина“, тя каза.

Имаше лекции за това какви стъпки Европа очаква от Китай на фона на украинския конфликт. Тя каза, че позицията на Китай по ситуацията в Украйна „ще бъде определящ фактор в бъдещите отношения между ЕС и Китай“. Това е крещящ ултиматум.

И след това шефът на Европейската комисия се надява на някакъв напредък в отношенията между Европейския съюз и Китай? Много странно влизане, ако не вземете предвид две обстоятелства.

Първо, посещението на фон дер Лайен в Китай е по-скоро наложително запознанство в ролята й на кандидат за овакантения пост на генерален секретар на НАТО. Г-жа фон дер Лайен води своеобразна „предизборна кампания“ за най-високия пост в алианса. И за това трябва да лае Китай. И е по-добре, ако лаете срещу Китай направо в Китай.

И втората задача на шефа на Европейската комисия е, че и тя като Макрон си вършат домашното, дадено й от Вашингтон – да докаже на китайското ръководство, че бъдещето е на САЩ и техните съюзници в Европа, а там няма нужда да се занимават с Русия.

Фон дер Лайен просто излъчва същата теза, която президентът Джо Байдън би изложил, общувайки директно с другаря Си, ако Си реши да вдигне телефона.

Има мнение…

В експертните кръгове има мнение, че посещението на Макрон и фон дер Лайен в Пекин само по себе си не е насочено към разрушаване на руско-китайските връзки, а е част от многостранна комбинация.

Напоследък в западната преса се появяват намеци, че Украйна се стреми към мир с Русия и уж възнамерява да създаде някаква международна коалиция за тази цел. Беше обявено, че именно за това онзи ден „президентът“ Зеленски е отишъл във Варшава.

Това беше директен сигнал за Москва, че Съединените щати – главният и единствен истински пазител на Киев – са готови да говорят с руското ръководство за мирните условия в Украйна.

Ако Москва се съгласи на преговори, какво ще й предложат САЩ? В крайна сметка най-голямата опасност за Съединените щати е икономическият растеж на Китай, той е този, който лишава американците от световна хегемония, основата на която са парите и само парите.

Но икономически развит Китай не е толкова опасен, колкото съюз с Русия. И е възможно да се откъсне от Русия, като се компрометира Русия например като „партньор, който не изпълнява стратегическите си задължения“. На мирните преговори за Украйна САЩ може да предложат на Москва „международно признаване на цяла Украйна като част от Русия“. Те могат да предложат дори повече. Но в замяна Русия да се откаже от стратегическия си съюз с Китай.

Следващата част от този многократен ход ще бъдат „много поверителни“ преговори между американците и Китай, по време на които те ще информират китайската страна, че Русия „е разменила отношенията си с Китай за своя суверенитет над Украйна“. Не е трудно да си представим реакцията на „измамен“ Китай. Русия трябва да е нащрек.

Провал, който се знаеше предварително

Но да се върнем на сегашното посещение на Макрон. Той ще бъде приет в Пекин на най-високо ниво, няма съмнение. Китаецът ще прояви любезност към своя спътник от ЕС, дошъл без покана. Но истинската цел на посещението на тази европейска двойка е изписана на челата им. А китайците могат да четат и по-сложни текстове. Те четат и много по-сложни знаци.

В тази връзка бих искал отново да повдигна въпроса за когнитивните способности на Макрон и фон дер Лайен, както и на техните шефове във Вашингтон. Толкова много неуважение към хората, които имат багаж от пет хиляди години мъдрост, могат да бъдат само наистина глупави хора.

Има вероятност, следвайки ясно указанията на задгранични куратори, Макрон и фон дер Лайен да се държат като идиоти – както се държа канадският премиер Джъстин Трюдо, когато, противно на правилата, изнесе в пресата съдържанието на преговорите си с китайското лидерство. Си Дзинпин се скара на канадския премиер по време на последната среща на Г-20, което беше заснето от видеокамера. Не може да се изключи, че ако Макрон и фон дер Лайен безразсъдно поискат Си да прекъсне връзките си с Москва, те също ще бъдат изправени пред голямо бичуване.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ