Connect with us

АКТУАЛНО

Извънредно! Кристалина Георгиева оглавява Европейския съвет

Това е информацията от Брюксел, разпространена от Агенция Ройтер от последната минута.
Агенцията се позовава на два свои източника, близки до преговорите.
Това е последната вест от тежките преговори, които се водят за основните позиции в ЕС.
Председателят на Съвета на Европейския съюз (Европейския съвет) Доналд Туск, излъчен от десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), е предложил на левоцентристите да получат поста на ръководител на Европейската комисия.
Тя досега се оглаяваше от Жан-Клод Юнкер, а канидадат от десните бе Манфред Вебер, лично подкрепян от Бойко Борисов, но неуспял да си спечели подкрепата на френския презиздент Еманюел Макрон.
Манфред Вебер бе избран на 5 май за председател на дясното политическо семейство ЕНП и гостува в България на заключителното събитие на ГЕРБ преди изборите.
Дипломати твърдят, че споразумение за хората, които ще заемат тези постове, вече е постигнато на срещата на върха в Брюксел и то не включва името на Вебер за поста председател на ЕК, а името на бившия комисар Тимерманс от левицата.
Срещата на лидерите от ЕС започна в неделя и продължава до момента.
Европейският съвет, който Кристалина Георгиева, според настоящата информация, ще оглави определя цялостната политическа насока и приоритетите на ЕС.
В него членуват лидерите на всички 28 държави членки на ЕС, председателя на ЕК и председателя на Европейския съвет.
Той не е законодателна институция на ЕС, така че нито договаря, нито приема закони на ЕС. Вместо това той задава политическия дневен ред на ЕС, като по традиция по време на заседанията си приема „заключения“, в които се определят областите от интерес и действията, които трябва да бъдат предприети.