Connect with us

ПОЛИТИКА

Да не бързаме с фойерверките: След като се отказаха от гръцката история, македонците се фокусират изцяло върху нашата

Борисов вчера беше в еуфория (че като послушен пес изпълни заповедта на господарите си) от договора, който подписаха премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Той обаче не гарантира, че името на западната ин съседка ще бъде Северна Македония. Предстоят най-вероятно законови мерки на президента Георге Иванов, който отказвяа да подпише споразумението. Той ще върне договора в парламента, където трябва да се гласува с квалифицирано мзинство. Тогава вече нищо не се знае, защото то е много крехко. После ще има референдум, на който отново не се знае какво ще се случи.

Цялата ситуация обясни накратко бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов пред BGonAir. По думите му от новото име най-довлни са албанските партии, които са били против това, да се използва гръцката история. Йорданов каза още, че с договора между Заев и Ципрас македонците са се отказали да ползват като своя историята на елините.

„Има два варианта – или да признаят, че до средата на 20-и век са имали българско самосъзнание, или да влязат в конфликт с нашата страна“, допълни бившият дипломат. Той предупреди, че тепърва южните ни съседи трябва да си сменят символите и да пренаписват историята. Йорданов каза още, че въпреки добрите отношения между Зоран Заев и Бойко Борисов, македонският премиер не се отказва от тезата, че Кирил и Методий са македонци.