Connect with us

АНАЛИЗИ

Защо разпадът на НАТО е неизбежен

Гледайки демонстрациите на европейските лидери – първо на Меркел, а след нея и на Макрон, неволно се питам: доколко ще бъде реално пълното изтегляне на американските войски от Европа и в частност от Германия и Франция? Нали се разбира, че докато Европа остава зона на американска окупация, не може да се говори за никаква реална независимост.

Нещата са такива, че американците никога не излизат от там, където са влезли със своите военни бази, със своите НАТО-вски ботуши. Те се държат до последно на окупираните територии. Единственото, което американците разбират, е силата и те се изтеглят единствено когато от местата, които смята за свои по правото на силния, им се наложи да се евакуират от покривите на посолствата с хеликоптери. Ето тогава те наистина си тръгват, затаявайки обида в течение на дълги десетилетия, но това не се случва често. Затова и да се смята, че американците напълно ще освободят Европа от своето военно присъствие е доста сложно, но въпреки това е нужно да се говори за смяна на формата на американското военно присъствие.

Днес мнението, че НАТО е остатък от отишлия в миналото Ялтенски двуполюсен свят, звучат не само в Европа, но дори и във Вашингтон. Доналд Тръмп както по време на своята предизборна кампания, както и веднага след избирането си говори, че НАТО е някаква тромава, много скъпа, тежка и ненужна, неефективна, остаряла машина, която американският бюджет на практика и сам тласка след себе си. Понеже за Тръмп интересите за Америка са по-горе, отколкото интересите на глобализма, то Тръмп, а след него и европейските политици започнаха да се замислят, че не би било лошо да ликвидират тази машина, която е остаряла отдавна. Единствената реална функция на НАТО днес е американското военно окупационно присъствие в Европа.

Елиминирането на НАТО е напълно възможен вариант, а значителното съкращаване на американското присъствие е още по-възможен вариант, реален за сегашната Европа. Въпреки това, пълното отстраняване на американското присъствие ще е възможно, единствено ако Америка я залее цунами, или Йелоустоун изригне залее с лава Вашингтон, Ню Йорк, и част от американските щати. Или някой друг катаклизъм, който много силно да покоси американската държавност, например излизането на част от щатите под формата на суверенни, независими и самостоятелни държави от състава на САЩ. Или терористична активност от страна на „Ислямска държава“ на територията на САЩ. Всички тези варианти са напълно възможни. Тогава да, разбира се, тогава на американците няма да им е до Европа, няма да им е до военно присъствие, няма да им е до собствени бази, те ще се махат отвсякъде, докато са цели.

Но докато никакъв катаклизъм не се случи с Америка, американското военно присъствие ще се запази. Макар че то мъже, а и трябва да се минимизира и на първо място трябва да се започне с ликвидирането на този остатък от двуполюсния модел на Ялтенския свят, който е НАТО – абсолютно агресивно, остаряло и много скъпоструващо. И тук Меркел и Макрон напълно могат да подкрепят Тръмп в тези стремежи, които се опитва да отстои във вътрешната борба срещу глобалистките елити.

И все пак какво трябва да се случи, за да може НАТО да се разпадне, срине , разсипе? Най-надеждният вариант ще бъде приложен, ако основните европейски участници в НАТО излязат от него, преди всичко – Германия и Франция, както и Великобритания, която вече мисли за независим път без американски надзор. Но излизането на другите държави от Европа е напълно вероятно. Ако в НАТО останат единствено Литва, Латвия и Естония, то всъщност НАТО ще престане да съществува като военен, политически и геополитически субект.

Всичко това е напълно възможно, ако Европа поеме по пътя на завръщане към собствената си цивилизационна идентичност, към това да стане независим субект, към това да стане отново Европа, а не американски колония, каквато днес е тя, към това да се превърне в Европа на народите, а не в котел за претопяване, какъвто днес е ЕС. Именно когато това осъзнаване се случи в главите на европейските елити, тогава ще последна поетапното излизане на част от европейските държави от НАТО, в резултат на което то ще се саморазпусне. Европа като самостоятелен субект е нещо напълно постижимо и е перспективата от близкото бъдеще, което все още търсим.

Друг е въпросът какво трябва да се случи, за да се събуди разбирането на самоидентичността у европейците. Какви събития трябва да се случат? Не е трудно да се предположи: още няколко авантюри от страна на САЩ с въвличане на НАТО и европейските съюзници и процесът на разпад на този монолит ще стане необратим. Днес всички здрави сили в Европа разбират, че Америка, изглежда, е полудяла и започва да се държи съвсем като невменяема.