Connect with us

СКАНДАЛ

Няма да изпълнявам капризите на мижитурки еднодневки

Радев няма да уволни шефа на ДАНС, яростно защити Пламен Тончев

По логиката на Денков правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му няма доверие

Президентът Румен Радев яростно защити председателя на ДАНС Пламен Тончев, за чието уволнение настоява министър-председателят Николай Денков. По закон шефът на ДАНС може да бъде махнат само с президентски указ.

В петък вечер премиерът обяви, че е изпратил на президента мотивирано предложение за освобождаване на Тончев. Причините, които министър-председателят съобщи за исканото уволнение, са няколко, но основното е справката на ДАНС, която послужи за отмяна на машинното гласуване на първи тур на местните избори.

Радев отбеляза, че липсата на доверие на премиера в шефа на ДАНС не е законово основание за махането му. „Ще се запозная с аргументите (на Денков, б.а.). Но реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в оня запис – овладяването на службите“, препрати президентът към прословутия запис от партийната сбирка на ПП, изнесен от Радостин Василев, вече бивш депутат от формацията.

„По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му няма доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един в друг в името на оцеляването“, вметна Радев.

Според президента по-скоро се оставя впечатление, че оставката на Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил.

„Правителството трябва да насочи своето внимание към действията на собствения си зам.-министър, откъдето тръгва саботажът на изборния процес“, посочи още президентът.

По думите му е смущаващо, че премиерът е очаквал ДАНС да му представи изпреварваща информация за протестите на енергетиците. „Това е неразбиране на ролята и задачите на ДАНС“, смята Радев, защото „това не е агенция за потискане на справедливите протести“.

„Когато подава информация за руски шпиони, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие, но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, това създава истерия. Хайде да си уточнят стандартите“, заключи президентът.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?