Connect with us

ВОЙНА

Война в космоса? Имате я!

Русия няма да разполага оръжие в космоса първа, САЩ не трябва да игнорират този важен сигнал, заяви заместник ръководителят на МВнР Сергей Рябков.

„Въпреки малкия състав на онези, които са съгласни с този подход – ние няма първи да разполагаме оръжие в космоса. Това е важен сигнал. Мисля, че той не може да бъде игнориран, в това число и във Вашингтон – предава думите на Рябков „Интерфакс“.

Той отбеляза, че пренебрегването на мнението на другите от страна на САЩ „минава всякакви граници“ и това е голям проблем на международните отношения. Освен това той посочи, че САЩ се стремят „да доминират в космоса“, в това число и „във военната част“.

Миналата седмица помощникът на държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията Илим Поблит заяви за загрижеността на Вашингтон по повод „стремежа на Русия към разработване на мобилна лазерна система за унищожаване на спътници“. В Кремъл отказаха да коментират това заявление.

Междувременно през юни президентът на САЩ Доналд Тръмп поръча на Пентагона веднага да започне формиране на военно-космически сили на САЩ. Вестник ВЗГЛЯД писа подробно за това.

Във връзка с това Москва обвини Вашингтон в опит да бъде изведено оръжие в космоса.

Проектът на бюджета на Пентагона за 2019 година включва отделяне на средства за разгръщане на елементи на американската система за ПРО в космоса. Те трябва да влязат в строя не по-късно от края на 2022 година.