Connect with us

ПАРИ

Китай призовава Европейския съюз за търговски съюз срещу САЩ

Китай прозпвава Европейския съюз да направят категорично съвместно изявление срещу търговските политики на американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха ЕС-Китай в Пекин на 16-17 юли, но е срещнал съпротива. Това съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на официални лица в Брюксел.

При срещи в Брюксел, Берлин и Пекин, високопоставени китайски представители, включително вицепремиерът Лю Хе и китайският външен министър Ван И са предложили сформирането на съюз между двете икономически сили и са предложили да отворят още китайския пазар за ЕС като жест на добра воля.

Едно от предложенията е било Китай и Европейският съюз да предприемат съвместни действия срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО).

Ала ЕС, най-големият търговски блок в света, е отхвърлил идеята да се съюзи с Пекин срещу Вашингтон, разкриват петима официални представители на ЕС и дипломати.

Вместо това срещата ЕС-Китай се очаква да генерира скромно комюнике, което потвърждава ангажимента и на двете страни към многостранната търговска система и обещава да създаде работна група за модернизирането на СТО.

Китайският вицепремиер Лю Хе е казал, че Китай е готов да определи за първи път какви сектори може да отвори за европейски инвестиции на ежегодната среща на върха ЕС-Китай, на която се очаква да присъстват китайският президент Си Цзинпин, премиерът Ли Къцян и висши представители на ЕС.

Китайските държавни медии промотираха посланието, че Европейският съюз е на страната на Китай, поставяйки Общността в деликатна позиция. Последните две срещи на върха ЕС-Китай през 2016 и 2017 г. приключиха без изявление заради разногласия относно Южнокитайско море и търговията.

„Китай иска Европейският съюз да застане с Пекин срещу Вашингтон, да заеме страна“, изтъква европейски дипломат, допълвайки: „Ние няма да го направим и им го казахме.“

Въпреки митата на Тръмп срещу вноса на стомана и алуминий от ЕС и заплахите да удари автомобилната индустрия на ЕС, Брюксел споделя опасенията на Вашингтон за затворените пазари на Китай, както и, както твърдят западните правителства, манипулирането на търговията от страна на Пекин, за да доминира световните пазари.