Connect with us

СВЯТ

Лавров: Русия не е искала да убива долара, създаваме си наша валута

Щатите са егоисти, не ни дават да ползваме техния долар, за това си правиме наша валута!

Дедоларизацията не е била цел на Евразийския икономически съюз (ЕИС), но самите САЩ са нарушили принципите на формиране на пазарна икономика. В същото време Москва няма намерение да „убива долара“, просто Вашингтон е престанал да гарантира ролята на своята валута, която беше приемлива за всички. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща със студенти и преподаватели от Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО).

По време на срещата външният министър говори и за това, че формирането на многополюсен световен ред е необратимо и че все повече държави искат да се присъединят към БРИКС и ШОС. А изчисленията, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат на предишното ниво, са „построени върху пясък“.

ТАСС е събрала основните изявления на Лавров.

За многополярността в света

Специалната военна операция даде мощен тласък на движение, което вече назряваше в световната общност – към справедливост и многополюсност. „Страните от глобалния Юг вече не искат да живеят по правилата, които „златният милиард“ е измислил под ръководството на Съединените щати и налага на всички.“

Курсът на Запада, който се опитва да забави хода на историята, ще доведе само до допълнителна конфронтация за световната общност. „Формирането на многополюсен световен ред ще отнеме доста дълъг период“, но този процес е „обективен, неудържим“.

Всички изчисления, че отношенията между Русия и Запада ще се върнат на миналото ниво, са „построени върху пясъчна основа“. „Линията на Запада, курсът, който беше провъзгласен с цел нанасяне на стратегическо поражение на Русия, няма да изчезне никъде в обозримо бъдеще“.

Ако „изведнъж по някакъв неразбираема промисъл отгоре“ Западът предложи на Русия „да се върне към повече или по-малко нормални контакти“, Москва ще се замисли дали си струва.

За Украйна

По време на срещата на върха на БРИКС се проведе неофициална дискусия за това, че Западът е заявил, че планира да подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“. „Попитаха ме: колко дълго според вас ще трябва да защитават Украйна, за да може тя да победи на бойното поле. Отговорих: не мога да гадая, но има примери в историята – вижте колко време им отне в Ирак, колко време им отне в Афганистан, за да постигнат целите си. Мисля, че отговорът тук е ясен.“

Саудитска Арабия заяви пред Русия, че срещата в Джеда по въпросите на Украйна е планирана единствено с цел да се предаде на Запада и Киев „посланието, че всякакви дискусии без участието на Руската федерация са напълно безсмислени“.

Относно сътрудничеството между Руската федерация и други държави

Русия е в подем във външната си политика в онези направления, в които има „насрещно движение“, и ще развива отношения с онези, които са „готови на това на основата на равнопоставеност и търсене на справедлив баланс на интересите“. Именно по този начин, „на основата на консенсус, без водещи и водени, без учители и ученици„, работят ОДКБ, СНГ, ЕИС, БРИКС и ШОС.

„Западът много силно подкопава институциите на глобалното управление“, затова все повече държави искат да се присъединят към БРИКС, ШОС и да търсят начини за решаване на възникващите икономически и финансови проблеми, заобикаляйки всякакви западни структури. „Това не е бърз процес, но мисленето по този въпрос се разпростира в световната общност“.

Поканата на ОАЕ да се присъединят към БРИКС ще има положително въздействие върху отношенията на страната с Русия и други държави. През 2022 г. ОАЕ са били водещият търговски партньор на Русия сред всички държави в арабския свят, тъй като и двете страни се ръководят от националните си интереси и не биха допуснали никакъв натиск.

За разплащания в национални валути

Тенденцията за преминаване към алтернативни платежни системи и методи за сетълмент е необратима, тъй като държавите трябва да се предпазят от американския произвол. Така например взаимният търговски оборот на Евразийския икономически съюз в национални и приятелски валути през миналата година е бил 76%, а през 2023 г. ще достигне 90%.

Изпълнението на проектите на ЕИС не трябва да зависи от механизмите за обслужване на международните икономически връзки, контролирани от САЩ и техните съюзници. А доларът, еврото и йената са ненадеждни валути. „Процесът на дедоларизация не беше поставен като самостоятелна цел при създаването на Евразийския икономически съюз, но <…> САЩ нарушиха принципите на формиране на пазарна икономика, насърчавани от тях в продължение на много десетилетия.“

Русия не се изправя срещу САЩ или Запада и не иска да убива долара. „Съединените щати престават да изпълняват ролята на долара, която беше приемлива за всички. Това е проблемът.“

За сътрудничеството с Африка

Резултатите от срещата на върха Русия-Африка са много добри и сега те се прилагат на практика – подготвя се списък с конкретни указания от президента и няколко бизнес мисии в страните от континента от Москва и други региони, за да се определят перспективните области на сътрудничество.

Започна практическата работа по безплатните доставки на руски хранителни продукти в шест африкански държави. Планира се да бъдат доставени до 50 000 тона зърно за всяка държава. „Освен това ние плащаме и за режийни разходи, доставка на тази безвъзмездна партида“.

За Сирия

Русия, Турция и Сирия, както и Иран, продължават контактите си по проекта за изпълнение на пътната карта за нормализиране на отношенията между Дамаск и Анкара.

Русия предложи Сирия и Турция да се върнат към споразумението от Адана от 1998 г., в което се приема, че „съществува терористична заплаха и, за да отблъсне тази терористична заплаха, Турция ще има право, съгласувано с Дамаск, да изпрати свои антитерористични структури на определена дълбочина на сирийска територия“.

Във всички документи на тройката от Астана се говори за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и Турция през цялото време се е подписвала под тези документи.

Ситуацията се усложнява от „незаконните действия на Съединените щати в североизточна Сирия“. Именно Съединените щати подхранват сепаратизма на радикалните кюрдски организации, които са определяни от турците като заплаха за тяхната сигурност

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА