ЗАКОН

Внесоха жалба срещу здравния министър

Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) внесе жалба в административния съд в София срещу заповедта на здравния министър от 18 март 2021.

Според сдружението тази заповед е издадена незаконосъобразно, противоречи на Конституцията и Закона за нормативните актове и създава двойни стандарти за отделни групи и браншове в икономическия и социалния живот на страната.

Заповедта на министъра не е минала процедурата за обществено обсъждане, както се изисква според Закона за административните актове. Освен това всеки акт трябва да бъде обнародван и не би могъл да породи правно действие преди това.

„Това я прави юридически невалиден акт, който не може да прехвърли отговорност върху адресатите й за нейното спазване, но все пак контрола за това се осъществява от съда и само той може да я обяви за такава“, убедени са от организацията.

Затова СОЛИ от името на своите членове – различни физически и юридически лица – свободни професии, които са най-силно засегнати от ограничителните мерки, обжалва тази заповед на министъра, с което цели да защити правата не само на своите членове, но и да защити правата на децата, които развиват изкуството и усъвършенстват своите физическо, психическо и интелектуално развитие и таланти в различни области на изкуството.

„Заповедта нарушава човешки икономически и социални права и свободи, ограничавайки ги за сметка на недоказани статистики, анализи и данни, които си противоречат, дори на сайта на МЗ и изнесени от самата администрация на МЗ, според организацията.

Няма по-перфидна жестокост от тази, с която се опитваш да нарушиш свободата на човечеството под предлог за защита на здравето му“, смятат от СОЛИ.

Най-четени

Exit mobile version