СВЯТ

Германия отново се разделя по модела на Желязна завеса.

Карта, публикувана наскоро от германския агрегатор на социологически проучвания Wahlkreisprognose, показва, че в бившата Източна Германия Алтернатива за Германия (AзГ) има ясна преднина в почти цялата бивша Германска демократична република, докато западната част е доминирана от консервативния Християнодемкратичния съюз (ХДС) и баварската му сестринска партия Християносоциалния съюз (ХСС), пише RMXNews.

С други думи, страната е рязко разделена по линията на това, което някога е било Западна Германия и Източна Германия (ГДР).

На картата Институтът е оцветил избирателните райони на германския Бундестаг според партийните предпочитания.

Черният цвят представлява десноцентристкия ХДС, синият цвят – АзГ, червеният цвят – Социалдемократическата партия на Германия (СДП), а зеленият цвят – Зелените.

Колкото по-блед е цветът, толкова по-малка е преднината на партията в избирателния район, а колкото по-тъмен е цветът, толкова по-доминираща е партията.

ХДС доминира в Западна Германия извън големите градове, а АзГ – в Източна Германия извън Берлин. ХДС и AзГ напълно съвпадат с бившата граница между бившата Германска демократична република и бившата Западна Германия.

Изключенията са минимални: в северната част на Лайпциг ХДС има тясна преднина, докато на юг води новата партия на Сахра Вагенкнехт, „Алиансът на Сахра Вагенкнехт“ (BSW), който се отцепи от Левицата. BSW води и в бившия Карл Маркс Щадт, известен днес като Кемниц.

Според новото проучване, като цяло ХДС получава 27% в национален мащаб , докато АзГ има 19 на сто.

Може би най-сложната политическа карта е на Берлин: в районите Щеглиц-Целендорф, Райникендорф, Шпандау, Темпелхоф-Шьонеберг, Нойкьолн и Шарлотенбург-Вилмерсдорф ХДС развява знамето си, докато Фридрихсхайн-Кройцберг, центърът на града и Панков са със Зелените.

Трептов-Кьопеник се държи от Левицата, а Лихтенберг и Марцаан-Хелерсдорф клонят към AзГ. Районът около Потсдам е единственият, който симпатизира на управляващата СДП. В допълнение, в цяла бивша Източна Германия е най-популярната партия е Aлтернатива за Германия.

В Западна Германия, от друга страна, AзГ успява да вземе преднина само на две места и изненадващото е, че това са богатите градски райони: Гелзенкирхен в Рур и Манхайм на втория по големина град в Баден-Вюртемберг.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Най-четени

Exit mobile version