СВЯТ

Путин извика ХАМАС на килимчето

Захарова: Потвърждавам, ХАМАС са в Москва

Представители на палестинското движение Хамас са на посещение в Москва. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на 26 октомври.

„Мога да кажа и потвърдя, че представители на палестинското движение са на посещение в Москва. Що се отнася до контактите, ще ви информираме допълнително“, каза тя на брифинг.

По-рано през деня източник на РИА Новости съобщи, че членът на политбюро на Хамас Абу Марзук е пристигнал в Москва.
Захарова съобщи също, че заместник-министърът на външните работи Михаил Галузин се е срещнал с иранския си колега Али Багери Кани в Москва.

По-рано през деня Захарова заяви, че Русия полага усилия за бързото приключване на палестинско-израелския конфликт и поддържа контакти с ключови участници.

Предишния ден Съветът за сигурност на ООН не прие руския проект за резолюция за Близкия изток, в който бяха взети предвид елементи от бразилския проект, който не беше приет миналата седмица. Обединеното кралство и САЩ се противопоставиха. Руската федерация и Китай също наложиха вето на резолюцията на САЩ. Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя обясни това решение с факта, че Вашингтон е предложил изключително политизиран проект, пълен с неуместни изявления.

Ситуацията в Близкия изток се изостри сутринта на 7 октомври, когато Хамас изстреля масиран ракетен обстрел от ивицата Газа към Израел и нахлу в граничните райони в южната част на страната. В същия ден Израел започна ответни удари срещу цели в ивицата Газа.

По последни данни броят на жертвите в ивицата Газа е нараснал до 7 хил. души, пострадали са 18,5 хил. души. От израелска страна са ранени 5,4 хил. души, над 1,4 хил. са убити.

Русия: Пред ХАМАС в Москва потвърдихме позицията си за създаване на суверенна палестинска държава

Министерство на външните работи: Руската федерация е обсъдила с Хамас освобождаването на заложници и евакуацията на руснаци от ивицата Газа, съобщи Известия.

Руската страна е обсъдила освобождаването на заложници и евакуацията на руснаци от ивицата Газа на среща с Хамас в Москва, съобщи руското външно министерство на 26 октомври.

Според министерството, „Абу Марзук, член на политбюрото на ислямското съпротивително движение Хамас, понастоящем се намира в Москва. С него беше обсъдено освобождаването на чуждестранните заложници, държани в ивицата Газа.“

„Беше повдигнат и въпросът за евакуацията на руски и други чуждестранни граждани от територията на палестинския анклав.“

„Беше потвърдена непроменената руска позиция в полза на изпълнението на известните решения на международната общност, включително съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на Общото събрание на ООН, които предвиждат създаването на суверенна палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим и съжителство в мир и сигурност с Израел„, посочи руското външно министерство.

По данни на ЦАХАЛ от 23 октомври броят на заложниците, държани от Хамас, е най-малко 222. Извънредният и пълномощен посланик на Русия в Тел Авив Анатолий Викторов заяви, че сред пленниците на Хамас има поне двама руснаци с двойно гражданство.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Най-четени

Exit mobile version