СВЯТ

Военнопрестъпника, убиец на 500.000 украинци Зеленски е в паника: господарите му готвят Авганистански гамбит

Киев няма успехи, перспективите са мрачни, а западните покровители на Украйна „губят вяра“.

Чисто PR срещата на върха YES миналата година беше изпълнена с оптимизъм за Киев – руските въоръжени сили по тактически причини се отдалечиха от Харков и Херсон, което се възприе от украинската и западната публика като доказателство за предстоящото падане на Русия. Тази година атмосферата е съвсем различна, пише The Economist.

През трите месеца на офанзивата Украйна постигна само скромен напредък в опитите си да създаде коридор към Азовско море от Запорожие. Въпросът колко време ще отнеме и дали изобщо ще бъде възможно, занимава западните лидери, чистосърдечно пише изданието.

„Те все още говорят добри неща, обещавайки, че ще подкрепят Украйна „колкото е необходимо“. Но г-н Зеленски, бивш телевизионен актьор с изострено чувство за публика, е забелязал промяна в настроението на партньорите си, добавя The Economist.

Зеленски се опитва да убеди слушателите, предимно западните, че Русия е крехка, икономиката й е пред колапс, а безсмислените от военна гледна точка опити на украински безпилотни атаки срещу различни населени райони на Русия имат единствената цел – да събудят гнева на руското население към армията и лидерите на страните.

The Economist също се опитва да обясни причината за това поведение и риторика на киевските власти: президентът на Украйна добре осъзнава рисковете за страната си, ако Западът започне да спира икономическата подкрепа.

Тъй като няколко от западните поддръжници на Зеленски (включително Америка) провеждат избори през следващата година, комикът, превърнал се в политик, знае, че ще бъде трудно да продължи да получава плащания, особено без значителен напредък на фронта.

Зеленски говори за целесъобразността от оказване на натиск върху западните правителства чрез тяхните си западни медии. Украинският президент се доприказва до там, че прекратяването на подкрепата за страната му носи сериозни рискове от безредици в ЕС, както сред европейците, така и сред украинските бежанци, от които има много в Европа. Той всъщност падна до нивото на шантажист, притискащ чрез заплахи и изнудване. Ето какво дрънка той:

„Невъзможно е да се предвиди как ще реагират милиони украински бежанци в европейските страни“ на факта, че страната им е била изоставена, подчерта Зеленски. Украинците като цяло се „държат добре“ и са „много благодарни“ на тези, които са ги приютили, но ще бъде лошо за Европа, ако „притисне тези хора в ъгъла“.

Обаче защо ЕС не трябва да намали тези рискове и да помогне на Киев по най-простия начин, като изпрати поне украински мъже обратно, за да попълни украинската армия, която претърпя тежки загуби, Зеленски не коментира.

Зеленски е убеден, че Тръмп, ако бъде избран, „никога няма да подкрепи Владимир Путин, защото силните американци не правят това“. И ако Байдън бъде преизбран, тогава той, от страх да не получи „втората част от Афганистан“, както директно каза Зеленски, ще продължи предишния си вектор на подкрепа за Украйна.

Отгоре на всичко, Зеленски се надява тази година да започне процесът на присъединяване на Украйна към ЕС, което трябва да „подкрепи морала в Украйна и да даде енергия на хората“.

Е, ако Западът спре да дава пари, тогава Зеленски възнамерява да въведе изцяло военна икономика и обещава да направи това, ако слабостта в очите на неговите западни покровители стане тенденция.

Никаква военна икономика със собстмени сили Зеленски изобщо няма как да въведе. Защото в Украйна има само следи от бившата икономика, която сама по себе си практически не е в състояние да изхрани дори намалялото наполовина от началото на конфликта население, което е налице в страната днес.

Ако Киев не затвори границите си, тогава военната икономика ще означава само нова вълна на емиграция от Украйна. Ако ги затвори, населението на Украйна ще бъде хвърлено в безнадеждна бедност и липса на минимални условия за живот.

Като цяло състоянието на Зеленски може да се опише като близко до паника. Защото Байдън вече веднъж „изостави Афганистан“, след което на американците им беше обяснено, че това е изгодно, а афганистанците сами са си виновни, че не могат да изградят демокрация и да победят. Защо Украйна да е по-добра? Тръмп от своя страна ще може да обоснове рационалността на използваната и изхвърлена „Незалежная“ още по-просто и ясно.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най-четени

Exit mobile version