СВЯТ

Лавров: Западът няма право и не може да повлияе на отношенията на Русия със Северна Корея

Сътрудничеството между Русия и КНДР няма да се влияе от Запада, каза министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров в ефира на предаването „60 минути“ по телевизионния канал „Россия-1“.

„Ние и КНДР ще развиваме, както беше договорено и потвърдено днес от нашите лидери, взаимноизгодно сътрудничество, което няма да бъде обект на незаконен натиск от страна на Запада“, каза той.

Освен това Лавров отбеляза, че НАТО е обявила целия Азиатско-тихоокеански регион за своя зона на отговорност, създавайки военни блокове с „явна антируска и антикитайска ориентация“. Той заяви, че въпросите, свързани със спазването на международното право, сега придобиват особено значение и че трябва да се спазва не само един елемент от Устава на Организацията на обединените нации (ООН), а всички негови принципи.

„Западът не е готов за това, Западът иска само това, което е в негов интерес. Това е, което президентът [руският президент Владимир Путин] каза съвсем ясно днес за пореден път. Той говори за това подробно на икономическия форум“, заключи Лавров.

По-рано през деня Лавров заяви, че Русия и Китай възнамеряват да предотвратят налагането на нови санкции срещу КНДР. Това се дължи на факта, че успоредно със санкциите Западът обеща да приложи и политическото направление и да реши хуманитарните въпроси в Северна Корея, но тези уверения се оказаха неверни.

На 13 септември Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун проведоха разговори на космодрума „Восточний“, които продължиха повече от четири часа. Севернокорейският лидер отбеляза, че отношенията с Русия са основен приоритет за КНДР. Освен това Ким Чен-ун подчерта значението на стратегическите отношения между двете страни. Според севернокорейския лидер пътуването му до Русия е доказателство за изключителното значение на отношенията между двете столици.

От своя страна Путин нарече срещата много продуктивна. Руският лидер изтъкна, че Руската федерация и КНДР продължават да се стремят да укрепват връзките на другарство и добросъседство, действайки в името на мира, стабилността и просперитета на региона.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най-четени

Exit mobile version