СВЯТ

Китай се отърва от част от американския дълг? ГРАФИКА

Делът на Китай в държавния дълг на САЩ е намалял с близо 481 млрд. долара спрямо пиковите нива. Темпът на продажбите се ускорява.

За това съобщи в канала си в Телеграм известният руски журналист Владимир Соловьов.

В продължение на години експертите се съмняваха, че Китай ще започне да се отървава от държавния дълг на САЩ поради последиците за собствената му икономика и валута, пише още в съобщението в Телеграм руският журналист, позовавайки се на мнението на икономисти.

Но сега Китай наистина се отървава от американския дълг и вместо това купува злато, заключва той.

Китай: Тенденцията за изоставяне на долара в света се засилва

Китайският посланик в Турция Лю Шаобин заяви, че тенденцията за отказ от използването на щатския долар в света се засилва. Това съобщава списание Aydınlık.

Китайският посланик подчерта, че страните членки на БРИКС гравитират към осъществяване на търговия в националните си валути. Според Лю Шаобин в отговор на това Съединените щати предприемат едностранни мерки, за да запазят лидерството си на световната арена.

„Доларът е инструмент на глобалното господство на САЩ. Затова тенденцията за отказ от използването му се засилва„, подчертава той.

Дипломатът заяви, че Китайската народна република е на второ място в класацията на най-големите икономики в света. Той добави, че в момента в страната се наблюдава преход към разплащания в юани.

Американският икономист и професор от Колумбийския университет Джефри Сакс твърди, че страните от БРИКС могат да създадат жизнеспособни алтернативи на долара. Според него това може да доведе до срив на американската валута.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най-четени

Exit mobile version