СВЯТ

„Тибетски поздрав с език“

За всички, които не са живели сред тибетци (защото тези от нас, които сме живели знаем това прекрасно):

В тибетската култура показването на езика, известно още като „тибетски поздрав с език“, е уникален и традиционен начин за поздравяване на хората. Той носи важно значение и символизира няколко ключови аспекта на тибетските вярвания и ценности. Основните причини за значението му са следните:

1. Демонстрация на уважение и приятелство: В тибетското общество изплезването на езика е невербален начин за изразяване на добронамереност, дружелюбност и уважение. То е средство за предаване на топлина и откритост на лицето, което се поздравява. Този жест обикновено се използва при първа среща с някого или по време на събиране с приятели и роднини.

2. Символ на честност и искреност: С показването на езика посрещачът демонстрира своята искреност и честност. Жестът предполага, че лицето няма скрити намерения или измамни мотиви. По този начин той служи като символ на доверие, което го превръща във важен аспект на социалните взаимодействия в тибетската общност.

3. Историческо и религиозно значение: Показването на езика има своите корени в тибетската история и религия. Според легендата тибетският крал Ланг Дарма, управлявал през IX в., е бил известен с жестокостта си и е имал черен език. Тъй като преследвал будистите, той се превърнал в символ на злото. За да докажат, че не са въплъщение на този зъл цар, тибетците започнали да показват езиците си, които естествено са розово-червени, в знак на своята чистота и липса на зли намерения.

4. Културна идентичност: Поздравът с езика е отличителна черта на тибетската култура и продължаващото му практикуване спомага за поддържането и предаването на културната идентичност на тибетския народ. Тази традиция е източник на гордост за тибетците и е важна част от тяхното наследство, което те се стремят да запазят дори в условията на културна асимилация и глобализация.

Като цяло актът на показване на езика в тибетската култура е значим жест, който означава уважение, дружелюбност, честност и религиозна и културна идентичност. Това е уникален начин на поздрав, който отличава тибетската култура и отразява силната им връзка с историята и ценностите им.

Бруталното неразбиране на културни различия, което царува в нашия „цивилизован“ свят, особено по отношение на източните древни култури е потресаващо пагубно. А ролята на интернет за разпространяване на напълно невярна и изопачена информация, а и вече за масирано оклеветяване на най-светли личности в контекста на напълно невинни ситуации е най-тъжната последна глава от жалкото ни съществуване.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най-четени

Exit mobile version