СВЯТ

Западните медии: Русия и Саудитска Арабия нанесоха пряк удар по Байдън

Новата сделка на ОПЕК+ за намаляване на производството на петрол символизира провала на външната политика на САЩ в Близкия изток и поставя под въпрос способността на Белия дом да намали енергийните приходи на Русия. До този извод стигнаха западните медии, анализирайки споразумението на петролния картел, което предизвика гнева на Вашингтон.

Ходът на ОПЕК+ да намали производството на петрол драстично подкопава усилията на президента Джо Байдън да предотврати покачването на цените на горивата преди изборите за Конгрес, както и нулира усилията му да ограничи приходите от петрол, които Русия използва, за да плати за специалната си операция в Украйна, пише “Ню Йорк Таймс” „Малко неща могат да бъдат по-лоши“, отбелязва вестникът.

„Усилията за ограничаване на цените на руския петрол също са застрашени. Решението на ОПЕК+ помага на Русия да компенсира отстъпките, които дава на своите партньори при продажбите на петрол. Всъщност това ще увеличи доходите на всички членове на ОПЕК +, включително на Русия и Иран “, отбелязва вестникът.

„Вече отминаха дните, когато американските президенти можеха да искат услуги от саудитските си съюзници и да очакват те да бъдат почетени. Мохамед бин Салман умишлено се дистанцира от САЩ, като развива широки отношения с Русия и Китай. Анализаторите видяха този ход като пряк удар срещу Байдън, чиято дипломация със Саудитска Арабия се провали. Белият дом даде да се разбере, че вижда решението на петролния картел като геополитически ход и пренебрежение към Байдън, който се стреми да намали приходите на Русия и да намали цените на бензина преди изборите за Конгрес, добавя британският “Гардиън”.

„Том Малиновски, конгресмен демократ от Ню Джърси, въведе законодателство, което ще изисква американските войски да бъдат изтеглени от Саудитска Арабия и ОАЕ. „Нашето послание трябва да бъде: „Ако искате да застанете на страната на Путин, молете Путин да ви защитава. И успех с това“, написа Малиновски в “Туитър”.

Саудитският ход, който ще осакати усилията на западните правителства да ограничат приходите от руски петрол, използвани за подхранване на войната в Украйна, се превърна във важен момент в 75-годишния енергиен съюз на Рияд със Съединените щати, смятат анализаторите.

Министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл Ал Мазруи обаче каза, че ОПЕК+ се фокусира върху предотвратяването на срив в цените на петрола като този, който се случи през 2008 г., и не иска да се намесва в дискусиите за ролята на Русия на пазара. „В Европа имат своя собствена версия, в Русия имат своя собствена . Не можем да бъдем на страната на тази или онази страна“, каза Мазруи в интервю за “Файненшъл Таймс”.

“Уолстрийт Джърнъл” обаче смята, че на първо място действията на ОПЕК могат да причинят още повече болка на американските автомобилисти малко преди изборите за Конгрес. „Също така делегатите от ОПЕК направиха безпрецедентен опит колективно да помогнат на Русия при решаването на политически и икономически проблеми. Държавите от ОПЕК, подобно на много страни от Глобалния юг, остават неутрални по отношение на Русия, предвид статута на Москва като световен износител на зърно и основен доставчик на оръжия”, допълва изданието.

“ОПЕК+ произвежда повече от половината петрол в света. Двамата най-големи производители, Русия и Саудитска Арабия, се сближиха през последните години чрез съюз, който демонстрира геостратегическото си значение миналата година. Благодарение на новото споразумение Русия е успяла да предотврати колапса на петролната си индустрия в момент, когато САЩ и Европа налагат санкции срещу страната”, смята “Уолстрийт Джърнъл”.

В същото време украинското издание „Страна“ смята, че в резултат на сделката между Москва и Рияд „става по-разбираемо внезапното предаване през септември от Русия на чужденците, пленени в Украйна”. Този процес беше подпомогнат от Саудитска Арабия и очевидно се превърна в един от компонентите на стратегическите споразумения между двете страни на петролния пазар. Образно казано, Владимир Путин размени 10 пленници срещу милиарди петродолари за Русия и милиарди загуби за европейската икономика.

„Саудитска Арабия наистина се стреми да влияе все повече върху световните дела и енергийната политика, която доминира като основен износител на петрол и де факто лидер на ОПЕК. Байдън, който открито критикува принц Бин Салман за нарушения на човешките права, посети кралството в началото на юли и се опита да изглади напрежението между страните. Но посещението му не донесе особен успех. И сделката ОПЕК+ само потвърждава това“, обобщава списание “Нюзуик”.

Най-четени

Exit mobile version