ВОЙНА

Израел отговори на Русия на обвиненията за нарушаване на суверенитета на Сирия

Руската федерация и Израел отново се карат. Последните въздушни удари на израелските военно въздушни сили на сирийска територия доведоха до ново нарастване на напрежението между двете страни, пише Die Zeit. Както отбелязва немското издание, Русия обвини еврейската държава за нарушаване на суверенитета на Сирия, на което обаче получи ясен отговор: „Израел ще защитава червените си линии навсякъде“.
Руската федерация и Израел отново се карат, пише Die Zeit. Последните въздушни удари на израелските военновъздушни сили по Сирия доведоха до ново увеличаване на напрежението между Москва и Тел Авив, пояснява немският вестник.
„Руската федерация обвини Израел, че е нарушила суверенитета на Сирия с въздушните си удари. Отговорът беше: своите червените линии Израел ще защитава навсякъде“ – съобщава изданието.
Тези дни израелската авиация нанесе удари по цели близо до Дамаск, което е довело до повреди на склада за боеприпаси и трима сирийски войници са ранени. В същото време, ПВО на Сирия успя да свали повечето от изстреляните ракети, уточнява Die Zeit.
Израелските въздушни удари по сирийска територия са „грубо нарушение на суверенитета на Сирия“, заявиха е Министерството на външните работи на Русия. На свой ред, Министерството на отбраната на Руската федерация нарече действията на Тел Авив „провокационни“, поради което е създадена „пряка заплаха“ за два пътнически самолета.
Премиер министърът на Израел Бенямин Нетаняху обаче отхвърли обвиненията на руската страна, продължава немското издание.
„Аз съм заявявал, че не се притесняваме да правим това, което се изисква, и правим това, което е необходимо“, написа Нетаняху в своя Twitter. Според него Израел „ясно отстоява своите червени линии в Сирия и във всички други направления“.
Досега Израел не е потвърдил официално нанасянето на въздушни удари по цели в Сирия, подчертава Die Zeit. Министерство на отбраната на Израел съобщи само, че израелската система за противовъздушна отбрана е реагирала на „ракета „земя-въздух“, изстреляна от сирийска територия“.
През септември, напомня изданието, отношенията между Русия и Израел се усложниха, след като сирийските военновъздушни сили свалиха руски военен самолет. Москва тогава обяви именно Тел Авив за виновник за инцидента, тъй като ракетата е била изстреляна по бойните самолети на израелските военновъздушни сили, отбелязва Die Zeit.

Най-четени

Exit mobile version